Шведската оферта за изтребители: 8 броя с въоръжение под 1.8 млрд. лв. (видео)

Юлиан Христов 02 октомври 2018 в 15:04 9309 11

Шведската оферта за изтребители: 8 броя с въоръжение под 1.8 млрд. лв.

Шведската компания "Сааб" предлага 8 изтребителя "Грипен" с въоръжение за сума, която е под заделените от правителството 1.8 млрд. лв. Това стана ясно днес на пресконференция, на която представители на компанията и на шведското правителство представиха параметрите на офертата до българското Министерство на отбраната.

Според проекта за инвестиционен разход, който беше гласуван от българския парламент, държавата е готова да плати 1.8 млрд. лв. за не по-малко от 8 бойни машини.

Шведското предложение показва, че при подписване на договор първите четири изтребителя може да бъдат доставени до две години директно в авиобаза Граф Игнатиево. В пакета се включва логистична поддръжка, обучение на персонал и пилоти и въоръжение. Шведите предлагат възможност въоръжението да бъде и американско, като видът му трябва да бъде посочен от българското правителство. 

Това дава възможност в рамките на 24 месеца от подписването на договора ВВС да бъдат в готовност да извършват дежурства по мисията по охрана на въздушното пространство. 

Предложението включва и изграждането на два напълно оборудвани хангара, като в рамките на т.нар. индустриално сътрудничество, ще бъде изграден регионален център за поддръжка на изтребители "Грипен". Вече са водени преговори с български, които имат капацитета и възможностите да се грижат както за поддръжката на самолетите, така и за произвеждане на части за тях.

От шведска страна уточняват, че параметрите на офертата може да бъдат подобрени в рамките на разговорите правителство-правителство. Според Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения“ в шведската Агенцията за отбранително имущество има възможност включително и за увеличаване на бройката на закупените изтребители. 

„Ако България избере Gripen, Сааб и Швеция са готови да си сътрудничат с българската отбранителна индустрия в поддръжката на изтребителите и трансфера на ноу-хау, които ще допринесат за създаването на квалифицирани работни места“, каза на брифинг в София Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление „Аеронавтика“ в Сааб. 

В понеделник в Министерството на отбраната бяха отворени четири оферти от три държави - САЩ, Швеция и Италия, с които се предлагат нови бойни машини за авиацията ни. Единствено предложението на Италия е за употребявани изтребители Eurofighter. САЩ предлагат новопроизведени F16 и F18, а Швеция - нови "Грипен".

В края на мандата на служебното правителство на Огнян Герджиков шведската оферта беше поставена на първо място, следвана от офертата на Португалия за употребявани F16 и офертата на Италия за втора ръка Eurofighter. Тогава беше даден мандат на следващото правителство да води преговори с всяка една от държавите за подобряване на офертата. Вместо това, поради съмнения за лобизъм, парламентът сформира група, която взе решение да прекрати процедурата и да стартира отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7281

11

Чалгомраззз

22.12 2018 в 15:19

Да вземем първо 10-тина Ф-16, па после може и некой Грифон.

21061

10

рамбо

02.10 2018 в 19:38

Абсолютна симулация на преговори и търгове тече в момента. И децата разбраха, че нашите гербаджии ги натиснаха от Вашингтон да се купуват американските тенекии. Някои хора за целта ходиха и до Америка, за да им набият канчето лично. Даже се учудвам, че уважавана марка като шведската и лично държавата Швеция са се съгласили да подават оферти и да участват в тази бутафория

6774

9

ЛАФЪРДИЕВ

02.10 2018 в 18:55

А иначе си е ясно.. Някакви F-ки срещу един Магнитски е далаверата... За Бацето де..
Не за матряла..

6774

8

ЛАФЪРДИЕВ

02.10 2018 в 18:53

Не забравяйте, че ние вече имаме съвместен ""боен" опит с НАТО..
Супер фрегатата ни "Дръзки" нали гонеше с НАТО пиратите... Ама тя отдалеч, по периферията ги е гонила... Щото била без въоръжение и боеприпаси.. Та НАТО я е държало надалече.. Барем да не пречи..
Та нещо за въоръжението за тез самолети да сте чули??? С ракети от Варшавския договор да водят бой да сте чули да има в тръжната документация... Щот ТОЙ - Баце де, иска и бой да могат да водят..

23293

6

Стефан

02.10 2018 в 16:20

Ми хубаво, поне за украшение ще останат. Дай сега гвардейците като не са пълноценна мср, та да им скъсаме и изгорим униформите. За парад са си красиви.

77927

5

El Commandante

02.10 2018 в 16:14

Стефане, ако се стигне дотам че да ни целят с Искандери от Крим, не Ф16 и Грипени, Стар Дестройъра на Дарт Вейдър нема да помогне.

Тея 8 самолета е ясно че ше са само за красота и за изпълнение на задълженията ни като...чакай как беше....достоен партньор на НАТО и стожер на евроатлантическите ценности, нещо такова...

23293

4

Стефан

02.10 2018 в 15:57

Само дето тия Ф-16 няма и да успеят и да излетят, като долетят Искандерите от Крим за 10 минути. А ако успеят - вече няма да имат къде да кацнат, понеже летищата няма да ги има.
А Грипените поне ще успеят да прелетят по шосетата и да се скрият някъде в опасния период.

12016

3

Велейн

02.10 2018 в 15:53

Чисто нови Грипен + Швеция на наша страна, с всичките му плюсове от това...! И, накрая е ясно че нашите ще клекнат на САЩ...които отново ще ни покажат че сме една рая, и ни управляват овчари. :(

77927

2

El Commandante

02.10 2018 в 15:38

Защо продължава да се дискутира темата след като и на децата е ясно че ше се купуват F16ки?

Ма дано поне верно са нови...