Иван Костов: Служебно правителство не може да ни изведе от кризата

Политиката не е следване на течението. Това го прави мъртвата риба и боклукът, каза бившият премиер

OFFNews 20 април 2021 в 18:41 8490 0

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Иван Костов

Ние сме наистина в една тройна криза, трябва да излезем от нея. Кой ще ни изведе от тази криза? Не може да ни изведе служебно правителство, особено без актуализиран бюджет. Как ще го направи? То няма пари, за да го направи. Ако са верни анализите, разбира се, аз собствени анализи не съм правил скоро, заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов.

Ако няма няколко месеца правителство, кой ще направи актуализацията на бюджета, кой ще промени избирателния закон, така че да могат да бъдат удовлетворени исканията на протестите, кой ще свърши най-належащите неща, свързани с управлението на здравната криза, кой ще пледира в ЕС за нашия план за въстановяване и устойчивост? - попита той. 

Искам да кажа нещо насърчително за този, който ще поеме съдбата на страната ни в свои ръце. Той ще има доверие да приложи мерки, които лишеното от доверие управление на ГЕРБ и ВМРО нямаше как да приложи. Същото се отнася и за икономиката - кой ли не изнудваше правителството за какво ли не през последните 15 месеца. Това няма да може да става с едно ново правителство, с едно силно мнозинство. Това правителство ще има своите 100 дни, в които може да направи решителни неща, включително да овладее кризата, включително да убеди хората да се ваксинират, отбеляза Костов.

Аз съм последният, който знае нещо за "Има такъв народ". Те са ми много чужди - и като музика, и като смешници, и като "Ку-ку бенд", и като политически скечове, аз съм бил много пъти тяхна мишена. Нищо не знам за тях. Сред тях има много умни хора, много интелигентни, с широки разбирания, имат добри юристи, имат някакъв потенциал, който аз не мога да оценя - гледам само по това, което пише. Може би могат да поемат тази тежест на раменете си, но какво точно ще направят - не знам, каза Костов.

ГЕРБ е в политическа изолация. Вече няколко седмици те не си задават въпроса защо са стигнали до тази изолация. Но ако не намерят отговора, рискуват да останат изолирани и в бъдеще. Не се вижда възможност да спечелят самостоятелно мнозинство в парламента и да се върнат в управлението на бял кон или на бяла джипка, коментира още бившият премиер.

Защо ГЕРБ изпаднаха в изолация? Защото политиката не е даване, политиката не е угаждане на групови и лични интереси, например милиони на Доган за студен резерв или обществени поръчки на приближените. Политиката не е отстъпки пред протести и удовлетворяване на лобистки натиск, не е задоволяване на емоциите и възбудите на една или друга общност от избирателите. Политиката не е следване на течението. Това го прави мъртвата риба и боклукът. Политиката е нещо съвсем друго - преследване на общото благо, дори когато обществото не го разбира. Истинската политика е убеждаване и вдъхновяване на хората да дадат повече от себе си, да отидат на по-високо ниво. Политика трябва да тика хората напред, категоричен е Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови