Юнкер: Следващите 3 години Европа трябва да мобилизира 300 млрд. евро инвестиции

OFFNews 15 юли 2014 в 12:01 1220 0

Жан-Клод Юнкер

Европейският съюз има нужда от реформи, обяви кандидатът за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европарламента, където предстои гласуване на номинацията му.

По думите на Юнкер на изборите европейците са изпратили своето послание към политиците, и сега те трябва да реагират, съобщава БНР.

"Днес и в следващите години ние трябва да им отговорим. Трябва да отговорим на очакванията, на тревогите, на надеждите и на мечтите на хората, защото в Европейския съюз има място за мечти", заяви Юнкер в пленарната зала.

През следващите 3 години Европа да мобилизира 300 милиарда евро публични и частни инвестиции и да ги насочи към растеж и заетост. Това предвижда управленската програма на кандидата за председател на Европейската комисия.

"Не може да има устойчив растеж на базата на растяща планина от дългове. Работните места се създават най-вече от бизнеса, не от правителствата или европейските институции, подчерта Юнкер, но добави, че средствата в евробюджета и Европейската инвестиционна банка може да се използват по-добре и това да стимулира частните инвестиции. Именно така той очаква да бъдат мобилизирани и въпросните 300 милиарда евро, които според програмата му трябва да бъдат насочени главно към комуникационна, енергийна и транспортна инфраструктура, индустриални центрове, образование, научни изследвания и енергийна ефективност", каза още той.

Дигитален общ пазар и общ енергиен пазар са други от общо 10 приоритета на Юнкер. В програмата му е записано, че ако цената на енергоносителите от изток стане прекалено висока от търговска или политическа гледна точка, Евросъюзът трябва да е готов веднага да превключи към други източници.

Жан-Клод Юнкер се ангажира да пази правото на свободно движение на работници, предлага съюз на капиталовите пазари, по-стриктен контрол върху банките, по-плътен икономически и валутен съюз и замяна на така наречената „тройка“ с по-демократично легитимна структура за подпомагане на закъсали страни от еврозоната.

Той не предвижда в екипа му да има комисар по разширяването, защото смята, че ЕС има нужда да „преглътне“ 13-те страни, които се присъединиха в последните 10 години и няма да се разширява повече през следващите 5 години. Ще има обаче комисар по миграцията, а за външната политика няма да отговаря само върховният представител. Заедно с него в този ресор ще работят и комисари с функции на негови заместници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови