ИТН предлага печалбите на АЕЦ Козлодуй да отиват за субсидии за бизнеса

Партията представи 18 идеи за справяне с енергийната криза

Светослав Метанов 30 септември 2021 в 15:27 2286 0

"Има такъв народ" предлага 18 антикризисни мерки за устойчиво развитие на енергетиката и подпомагане на бизнеса и домакинствата, обяви бившият депутат Иван Хиновски. 

8 от посочените мерки са приоритетни. Първата от тях е да се направи механизъм за субсидиране на българския бизнес, засегнат от високите цени.

"Средствата могат да бъдат осигурени чрез преразпределяне на печалбата на свръхпечеливши държавни предприятия - АЕЦ "Козлодуй" и ВЕЦ-овете, собственост на НЕК", посочи  Хиновски.

Според ИТН българската енергетика в последните шест месеца е изпаднала в тежка криза във всички сектори - електроенергетика, природен газ, производство на топлинна енергия. 10 от предложените мерки са средносрочни.

Като втора мярка от ИТН предлагат хеджиране на риска от повишените цени на въглеродните квоти на държавната "Марица изток-2" от произведената през 2021 г. и изнесената електроенергия, както и на дължимите плащания от НЕК на въглеродни квоти за произведената от двете американски централи електроенергия.

Третата мярка е възможност за провеждане на отделни търгове със стандартни форуърдни продукти с период на сетълмент между 6 и 12 месеца за търговските участници на Българската независима енергийна борса, регистрирани в категорията потребители на електрическа енергия.

От партията предлагат и размяна чрез прихващане на количества руски природен газ, транзитирани за Гърция, през Трансбалканския газопровод в България с азерски природен газ от договорената квота за България от 1 млрд. куб. метра годишно, постъпващ на гръцка територия чрез Трансадриатическия газопровод. Предлаганата мярка е временна до пускане в експлоатация на интерконектора България - Гърция. Основанието за предложението е, че цената на азерския газ е над два пъти по-евтина от руския тръбен природен газ.

От "Има такъв народ" предлагат още консултации от мрежовите оператори на потребители, получаващи електроенергия от доставчик последна инстанция, което ще облекчи все още големия брой потребители - малки и големи, които получават доставки на тази платформа. Освен това се предлага да се обсъди и приеме на Наредба за защита на енергийно уязвимите домакинства и включване на страната в европейската схема за ползване на енергийни помощи, Като осма приоритетна мярка от партията предлагат запазване на скоро въведената практика за продажба на електроенергия от държавни енергийни дружества, производители на електроенергия, на малки пакети, което дава възможност за достъп и участие и на търговци с по-малко обороти.

"Има такъв народ" предлага и още 10 средносрочни мерки. Сред тях е предложение за разработване и изпълнение на 3-годишна пътна карта за пълна либерализация на енергийния пазар и закриване на регулирания пазар на електроенергия. Предлага се още и да се променят Правилата за търговия на БНЕБ, както и актуализация на Националния план за енергетика и климат в съответствие с препоръките на Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови