И след португалската намеса България остава безкомпромисна към Македония

Юлиуш Висожински 02 юни 2021 в 16:56 13651 0

Снимка Presidência da República Portuguesa

Пристигането на португалския президент у нас

Въпреки приятелския тон и топлото посрещане на португалския президент Марсело Ребело де Соуза в София днес, България остава безкомпромисна към Северна Македония и шансовете официално Скопие да получи зелена светлина за начало на преговорите с ЕС с всеки изминал ден намаляват.

Португалия е настоящият председател на Съвета на ЕС, а посещението на Марсело Ребело де Соуза у нас се възприема като поредния опит на "старите" страни членки на ЕС да "сдобрят" София и Скопие.

Португалия има принципна позиция - подкрепя разширяването на ЕС и не иска да подхожда с предразсъдъци. Относно Западните Балкани познаваме историята, географията, знаем, че въпросът е чувствителен, не само за страни, които са членки на ЕС, но и за страни, които искат да влязат в него, каза днес де Соуза на съвместната пресконференция с Румен Радев и допълни, че най-голямо значение има отварянето на пътеки, чрез които да се преодолеят различията.

Португалската позиция е за постоянен диалог, разбирателство, вникване в чуждите проблеми, да няма никакъв вид предразсъдъци или комплекси относно разширяването на ЕС, акцентира президентът де Соуза.

Българският президент е на мнение, че "на разширяването на ЕС не трябва да се гледа механично. Това не е спринт, при който трябва да финишираме в точно определено време, това е съвместно пътуване на приятели в един устойчив и необратим процес".

Според Радев най-важната задача е възстановяването на пълноценния диалог на всички нива между София и Скопие и има цял списък от формални изисквания, на които трябва да се отговори.

Най-голямата цел е младите хора в двете страни, когато паднат границите, да не се мразят, да бъдат отворени един към друг, да се ползват с уважение и с разбирателство. Това е най-голямата цел, по която работим, каза Радев, цитиран от БТА.

Той е поставил задача на служебното правителство да мислят възможно ли е да съберат заедно младите хора от България и Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови