И Италия ни призовава да пуснем Северна Македония в ЕС

OFFNews Последна промяна на 16 май 2022 в 15:42 1432 1

Посещението на Роберто Фико в Народното събрание

Снимка Асен Тонев/ БТА

Решаването на въпроса с разширяването на Европейския съюз със страните от Западните Балкани е от стратегическа важност за целия Съюз, заяви председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико, цитиран от БТА.

По време на брифинга в Народното събрание той допълни, че в условията на война е необходимо ЕС да бъде по-силен. 

Фико е на посещение в България по покана на председателя на НС Никола Минчев. По време на срещата двамата председатели са обсъдили засилването на сътрудничеството между България и Италия в различни сфери, сред които и създаване на групи за приятелство в парламентите на двете страни. Двамата остро осъдиха войната в Украйна и настояха за прекратяване на конфликта и връщане на масата преговорите.

Роберто Фико определи срещата като много ползотворна и подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството между България – Италия в икономическа, търговска и културна област. "Обсъдихме много теми, разговаряхме за агресията в Украйна, която категорично осъдихме. Установихме също така ефекта, който произведе тя, по отношение на Европейския съюз. ЕС се изправи още по-единен и силен, показвайки че може да се обедини и да се противопостави на агресията. Убеден съм, че след Плана за възстановяване след пандемията ще има необходимост и от един план за възстановяване от енергийните проблеми", посочи Фико. Той отправи покана към председателя Никола Минчев да посети италианския парламент. Минчев от своя страна благодари за поканата и заяви, че ще се радва да я реализира. Той посочи, че са разговаряли и за значимостта на коридор №8 и свързването на Черно с Адриатическо море.

Официалното посещение на Роберто Фико започна час по-рано с поставяне на цветя на Паметника на незнайния войн. След това той проведе среща в НС. В програмата му са предвидени още срещи с вицепрезидента Илияна Йотова, със заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев, както и с представители на италианската общност в България.

През април Роберто Фико посети Република Северна Македония, където се срещна с македонския си колега Талат Джафери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5995

1

AntiZ

16.05 2022 в 18:01

С тези комунисти в парламента (половината парламент) ще пуснем дедовия! Фу-рашката в президентството пръв ще ревне! ПутКин има най-голям интерес да се дърлим с макетата и неговите проксита ще ревнат в хор нищо да не се случи!И няма да се случи, защото българинът е прост. Отчайващо прост!