Христо Иванов за записа на Радостин Василев: Да не се поддаваме на този ажиотаж

Ружа Райчева 26 май 2023 в 13:18 7708 3

Христо Иванов в парламента

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Христо Иванов в парламента

Христо Иванов (ДБ) коментира записа, който Радостин Василев (ИТН, ПП) пусна днес на пресконференция в БТА и на който се чува, че ПП и ДБ са обсъждали как да действат, ако бъде поискан депутатският имунитет на Бойко Борисов по време на управлението на евентуалния коалиционен кабинет.

"Имунитетът на народните представители съществува от Средновековието. Затова, за да могат те спокойно да взимат решения, единствено сме обсъждали възможността много внимателно всяко искане да бъде преценявано. Без това да е насочено към браненето на никого", заяви съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) в кулоарите на Народното събрание. 

Той подчерта, че не е участвал в националния съвет на "Продължаваме промяната" (ПП) на 21 май, от който Радостин Василев разпространи записа. Иванов подчерта, че не е част от ПП и няма как да знае какво се е говорило на този съвет. 

Радостин Василев пусна запис от събрание на ПП: Какво правим, като поискат имунитета на Борисов

На въпрос водили ли са се разговори с посолства, както се намеква в записа на Василев, Христо Иванов коментира: "Аз лично не съм водил такива разговори и не мога да интерпретирам тази фраза". Според него целта е България да бъде хвърлена в нови избори, които "нямат да решат абсолютно нищо."

"Моят призив е да не се поддаваме на този ажиотаж. Имаме нужда от правителство, това решение е трудно и се взима трудно. Очевидно е, че става дума за много сложни обсъждания. Много е лесно те да бъдат представени по всякакъв безумен начин. Мисля, че всички хора съзнават, че България има нужда от правителство и ние ще продължим да работим за него", каза Христо Иванов. 

Лидерът на "Да, България" напомни, че прокуратурата открито заявява чрез главния прокурор, че ще атакува парламента заради факта, че ще ограничи безконтролността му. 

Иванов коментира и какво е предложил в случай, че бъде поискан имунитетът на Борисов:

"Ние сме обсъждали практиката на Европейския парламент за много по-внимателно обсъждане на практиката на свалянето на имунитети. Така че да има възможност да се направи преценка кога става дума за упражняване на правомощията на прокуратурата с оглед на политическата конюнктура, атака доста рекетьорски, и кога става дума за обосновани искания." 

Христо Иванов каза още, че по този модел работи ЕП и че не вижда къде е проблемът в това. "Абсолютно не виждам нищо, от което да се притеснявам от това, че сме обсъждали европейската практика", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

26.05 2023 в 13:57

"Ажиотаж", извинете(?!) Няма ли друга дума? Боже Господи, и аз си мислех, че съм начетен...И да ме прощава Иванов, но мнението" целта е България да бъде хвърлена в нови избори, които "нямат да решат абсолютно нищо." не е вярна! Следващи избори ще свият още повече ПП и ДБ, а късопишков ще го наричаме дългопилков!
 
X

Да помогнем на украинските деца!