Хасан Адемов: Осигурителният модел в България е поставен на карта

OFFNews 21 октомври 2020 в 20:15 2908 0

Увеличаването на пенсиите е очаквано и наложително, но големият въпрос е дали проблемите с бедността и покупателната способност на българските пенсионери трябва да минат през дългово финансиране, коментира пред БНР председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов.

Tова, което се предлага в момента, е увеличаване на дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване - на 6 милиарда и 205 милиона. От всичките разходи в бюджета на държавното обществено осигуряване – близо 15 милиарда, 6 милиарда и 205 милиона са за сметка на данъци на всички български граждани. Тоест: на карта е поставена същността на осигурителния модел в България. Ако ще плащаме пенсиите и социалната подкрепа от данъци, това означава, че има нещо сбъркано в системата, отбеляза Адемов.

Остава впечатлението, че няма никакво значение върху какви доходи се осигуряваш - идва едно политическо решение, демотивира хората да се осигуряват върху реалните доходи, коментира депутатът от ДПС.

Остава впечатлението, че социалният рог на изобилието се излива върху българските граждани. И понеже предстоят избори, няма начин да не бъде направена такава връзка. Защото всички тези неща биха могли да се случат и в по-ранен етап. По-важното е какъв е ефектът от това, което се предлага, каква е цената и кой ще я плаща, заяви Хасан Адемов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови