Групата за натиск поиска измервателни уреди при производителите на алкохол и цигари

OFFNews 15 май 2017 в 13:20 4102 2

Първи сигнал получи Комисията за борба със сивата икономика от бившите депутати от Групата за натиск Петър Славов, Методи Андреев и Мартин Димитров. 

Те искат първата работа, с която ще се захване комисията да вкара в сила промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въвеждат измервателни уреди на големите производители на алкохол и цигари, които да гарантират коректното отчитане на произведените количества и да подпомогнат събирането на данъците. Председател на групата е Емил Димитров - Ревизоро от Обединени патриоти. 

Петър Славов припомня, че преди повече от две години 43-тото Народно събрание е гласувало промени в Закона за акцизите и данъчните складове, според които на големите производители на алкохол и цигари, е трябвало да бъдат монтирани такива измервателни уреди.

Като първа стъпка е следвало Министерство на финансите да поиска нотификация, тоест съгласието на Европейската комисия.

Повече от две години тази стъпка не е направена.

"Монтирането на въпросните уреди ще има силен ефект за намаляване на сивата икономика и контрабандата и по тази причина се надяваме едно от първите действия на новосформираната Комисия да бъде парламентарен контрол на министъра на финансите и обсъждането на конкретни срокове за изпълнението на закона.

Когато такива текстове от закона не се изпълняват, обществото с основание си задава въпроса има ли държавност и има ли отговорни институции?! Защо големите производители все успяват да избегнат контрола?!", пишат до комисията, като им предоставят за улеснение дори частта от закона, която трябва да задейсват. 

С такива мерки ще се осигурят средства за увеличаване на пенсиите в България, смятат от Групата за натиск. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови