„Грипените“ са предопределени, отсече Борисов

Премиерът готов да управлява до 2029 година

OFFNews 23 юни 2017 в 14:06 7379 0

„Грипените“ са предопределени, отсече Борисов

Изборът на шведските изтребители "Грипен" е предопределен. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, след като България, Естония и Австрия официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца.

В четвъртък Министерството на отбраната внесе в Министерския съвет доклад, от който става ясно, че шведските изтребители са класирани на първо място, а офертата за употребявани американски F-16 е отхвърлена изцяло, тъй като там изискването било за плащане в брой. 

В Брюксел Борисов е разговарял и с шведския премиер Стефан Льовен в рамките на Европейския съвет, на която темата е била обсъдена. „Грипените“ и шведските самолети са предопределени“, заяви Борисов.

„Знаете, президентът Румен Радев, неговият съветник тогава като министър на отбраната, експертите, които сложиха, класираха шведския „Грипен" на първо място. Втори е, мисля, че италианският „Юрофайтър", а Ф-16 и другите са декласирани. Така че, ние, мисля, с министърът на отбраната Красимир Каракачанов се разбрахме или следващата, или по-следващата сряда ще вземем решение да започнат преговорите“, обясни Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът обясни, че парите за модернизация, които са близо 3.5 млрд. лв. и бяха одобрени от второто правителство на ГЕРБ, трябва да имат съответната възвращаемост. За това и било важно в офертата за купуване на изтребители да има и инвестиции от чуждата компания.  

Не се притеснявам и на шведския премиер му казах – сядаме и говорим първо за индустриално сътрудничество. Второ, за инвестициите в България, за да можем това, което ще платим на 100% да си го върнем от другите неща. Помните, когато пазариха хеликоптерите и после на 1 януари нашето правителство плати с парите на данъкоплатците 300 млн“, допълни Борисов.

По думите му с тези пари ще бъдат купени 9 самолета, 200 бронирани машини с линейка към тях, която трябва да е бронирана с шест колела.

"Затова на шведския колега му казах – колега, вземем ли решение, тръгнат ли на преговори първо с вас, после с Eurofirhter, да знаете, че пазарлъкът ще е много тежък и много голям. Дълъг процес, до 2029 г. с инвестиции, с работни ръце, с индустриално сътрудничество и тогава, поне докато аз съм премиер. После, ако искат могат и 10 млрд. лв. да дадат за въоръжение“, подчерта премиерът.

Той бе категоричен, че ще се дава само за това, което се произвежда в България или води до инвестиция в сферите.

„Дали в терен, дали в корабостроителница, дали в „Авионамс“, дали в друг завод. Така ще бъдат водени преговорите от нашето правителство и така съм се разбрал с вицепремиера Каракачанов. Това са огромни пари. Няма сфера, в която да не искат и то не какви да е пари, а огромни – за заплати, за пенсии, за пътища, дупки“, каза още Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови