Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Доклад на МО: Новите самолети ще са Грипен, старите Ф-16 дори не са класирани

OFFNews 22 юни 2017 в 16:43 12391 4

Изборът на шведския производител "Грипен" за доставката на изтребители за българските ВВС е потвърден в доклад на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Документът показва, че България дори не е класирала офертата за самолетите втора ръка Ф-16 на Португалия с логистичен пакет от САЩ.

Според доклада „предложението на Швеция е класирано на първо място с резултат 0,90, а предложението на Италия е класирано на второ място с резултат 0,61".

"Предложението на Португалия с логистичен пакет САЩ не е било класирано, поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP. Протоколът беше утвърден от министрите на отбраната и на икономиката на служебното правителство и внесен за разглеждане в Министерския съвет“, се посочва в доклада на министъра на отбраната.

Преди седмица от шведската компания СААБ, която произвежда самолетите "Грипен", декларираха готовност да предложи гъвкави финансови решения за продажбата на нови изтребители за българската бойна авиация.

В мандата на служебното правителство на Огнян Герджиков приключи работата на междуведомствена работна група, която обобщи постъпилите оферти. С протокол на първо място беше класирана СААБ с изтребителите "Грипен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!