Главчев води турския посланик на ГКПП ''Малко Търново'' заради проблема с трафика

„Капитан Андреево–Капъкуле“ е вторият най-натоварен граничен пункт в света, с перспективата да заеме първото място, заяви премиерът

Мая Младенова 28 май 2024 в 14:51 1134 0

Димитър Главчев (д) и посланик Мехмет Саит Уянък

Снимка Пресцентър на МС

Димитър Главчев (д) и посланик Мехмет Саит Уянък

Министър-председателят Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък ще посетят заедно в близките дни българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“ заради проблема с тежкия трафик и задръстванията там, съобщава правителствената пресслужба.

Посещението е било уговорено на среща днес в Министерския съвет, на която е обсъдено как да се модернизират и оптимизират граничните пунктове.

В разговора са участвали и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов.

По данни на Агенция „Митници“ за последните пет години трафикът, който минава от Турция през България, се е увеличил с 50%, като прогнозите са тази тенденция да се запази и занапред. Наред с това към момента ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ е вторият най-натоварен граничен пункт в света, с перспективата да заеме първото място. За да бъдем подготвени, са нужни съвместни усилия и координация за постигане на най-добри резултати, отбелязва премиерът Главчев.

Той е пожелал успешен и ползотворен мандат на посланик Мехмет Саит Уянък и е благодарил за мерките, които турската страна предприема за ограничаване на нелегалната миграция. 

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх