Гешев ни каза: Не смейте да ме викате повече!

Вчера от ИТН заявиха, че щели да са диалогични, а днес, че няма да участват в преговори с третия мандат

OFFNews 22 август 2021 в 11:17 8608 0

Снимка БТА

"Не смейте да ме викате повече в Комисията по конституционни и правни въпроси! Основанието, на което ме извикахте, заяви господин главният прокурор, ще бъде атакувано в Конституционния съд, така щото вие да не можете да ме викате повече на такъв тип изслушвания в парламента!". Това заяви пред БНР Андрей Михайлов, председател на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание, депутат от "Има такъв народ".

Той подчерта, че това, което се видя в комисията, е един учтив, но завоалиран тон.

"Това, което ни показа Гешев, е абсолютната самодостатъчност на прокуратурата. Това крие риск тя да се превърне в самостойна и безконтролна", коментира още той и заяви, че възниква и въпрос за какво ни е такъв главен прокурор, който е само административен ръководител и не може да каже нищо на народните представители.

Михайлов посочи, че тази разпоредба, която сега Гешев ще атакува в КС, е била предложена от предишния обвинител номер едно Сотир Цацаров през 2017-а година.

"И даже има изрично предложение от Цацаров - това обсъждане на да извършва именно в правната комисия", посочи той.

Председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси коментира темата с полицейското насилие над протестиращи през лятото на 2020-а година.

"За да извършиш такъв акт на насилие и брутална жестокост, трябва да се чувстваш безнаказан и това да идва отгоре. По онова време - през миналото лято - те се чувстваха безнаказани, защото усещаха гърба на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи по онова време", каза Михайлов.

По думите му сигналът за безнаказаност и за липса на справедливост е дошъл не само от МВР, но и от прокуратурата.

В предаването "Неделя 150" Андрей Михайлов потвърди, че ИТН няма да участва в преговори за правителство с третия проучвателен мандат и ще бъде опозиция.

"Ключът към управлението е в останалите 5 парламентарни групи", заяви той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II