Германия ще помага на България в реформите

Симона Костадинова 10 март 2015 в 13:08 2161 0

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и министър Даниел Митов

Германия е готова да помогне на България за провеждането на необходимите реформи.

Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след днешната си среща с министър Даниел Митов.

Щайнмайер обясни, че страната ни има силна подкрепата от страна на Германия за съдебната реформа както и стремежите за подобряване на работата по еврофондовете у нас.

От изявлението на двамата министри стана ясно още, че Германия ще помогне на страната ни и при подготвянето на предстоящото през 2018 г. председателство ни на ЕС.

Министър Митов обясни, че това ще включва подготовката на български държавни служители в германските институти. Той каза още, че като израз на желанието на България да работи в тесен контакт с Германия по всички въпроси на ЕС, "предложихме министър Щайнмайер да определи дипломати от Федералното министерство на външните работи, които ние сме готови да приемем както тук в София, така и в постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел".

Германският външен министър от своя страна обясни, че честите срещи между него и Митов показват, че отношенията между двете страни се развиват и "България и Германия се нуждаят една от друга в Европа". Той каза още, че сътрудничеството ни е необходимо, но то не трябва да бъде само на ниво високопоставени лица, като подчерта, че страната ни трябва да работи за подобряване на инвестиционния климат в България.

Като пример за близките отношения между двете страни Щайнмайер посочи, че над 5000 германски фирми работят у нас, а над 50 000 българи живеят и работят в Германия. Това показвало, че все още обаче има голям потенциал за двустранните отношения.

Митов беше категоричен, че България е предвидим партньор на НАТО и ЕС и винаги може да разчита на партньорите си.

"Няма как всички държави в НАТО да имат еднакъв тон и отношение към даден конфликт, това са мнго страни. Независимо от тона на отделните държави единството, както на НАТО, така и на ЕС, трябва да се запази", категоричен бе Митов.

Германският външен министър се съгласи с Митов и подчерта, че качеството на ЕС се състои именно в това, че независимо от различията си, държавите накрая излизат с общо европейски мнение.

По време на срещата си Митов и Щайнмайер са обсъдили и темата за бежанската вълна, която идва от Близкия изток.

"България и Германия са две страни, за които този въпрос е много важен и те имат затруднения с него - България като външна граница на ЕС, а Германия, защото със своя стандарт е привлекателна за търсещите нов дом", обясни немският министър.

Митов и Щайнмайер са обсъдили и ситуацията в Украйна. Те изразиха надежда, че споразуменията от Минск ще оцелеят и мирът в Украйна ще се спазва. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    Няма коментари към тази новина !

     
    X

    За и против Гей парада