Германия пак пробва да ни сдобри с Македония

Георги Савчев 04 октомври 2021 в 20:30 3959 1

Снимка president.bg

В навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 5 и 6 октомври в Словения, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се е обадил на Румен Радев. 

Щайнмайер е поставил въпроса за диалога между България и Северна Македония, става ясно от прессъобщението на "Дондуков" 2.

Радев е заявил, че България очаква конкретни резултати по отношение на спазването на човешките права в югозападната ни съседка:

"В момента протича процес на преброяване на населението в Република Северна Македония и в България постъпват редица сигнали за упражняване на натиск върху хората, които открито изявяват българската си идентичност, което е недопустимо за страна, кандидатстваща за членство в ЕС."

Радев е подчертал също така, че "дадените през годините досега многобройни декларации и обещания от страна на държавното ръководство на Република Северна Македония към България остават неизпълнени, включително и подписаният през 2017 г. двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Затова страната ни настоява за правнообвързващи гаранции в двустранния диалог от страна на Република Северна Македония."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews