ГЕРБ срещу ГЕРБ в местния парламент в Несебър

OFFNews - Бургас 20 септември 2016 в 17:30 5408 1

Жители на Свети Влас протестират срещу вдигането на данъците

С протест на жители на Свети Влас и вътрешни неразбории в ГЕРБ – Несебър протече днешната сесия на местния общински съвет, на която бе гласувано увеличение на данък „сгради“ с около 50%.

Първоначалното предложение на кмета Николай Димитров бе налогът върху недвижимите имоти да бъде увеличен от 1.2 промила на 2.2 (или над 83%). Единият от мотивите на градоначалника е, че данъкът не е вдиган от години, а в много общини той е далеч по-голям. За пример посочи Созопол, където е 3.5 промила. Част от парите ще отидат за изграждане на обходен път на Равда, за улици в местността Кокалу и в Слънчев бряг – запад, за спортни зали и площадки, паркови площи и осветление, ремонт на сградата, придобита от „Български пощи“ в Равда, велоалеи в Кошарица и Тънково, стадиона в Свети Влас и много други обекти, мотивира се Николай Димитров.

Всички жители, които са декларирали основно жилище, плащат 50% от този данък по закон. За тези хора увеличението ще бъде между 20 и 30 лева. Собствениците на апартаменти, заведения, хотели, когато има една добра инфраструкутра, това също е в техен интерес, вдига се стойността на техните имоти“, поясни кметът на Несебър.

Не така мисли Веселин Налбантов от Съюза на собствениците в „Слънчев бряг“. Той определи първоначалния вариант за увеличение на данъка като „кожодерство“:

Община Несебър няма никакъв принос в развитието на комплекса. Това, което плащаме – плащаме. Тези пари отиват по нечии джобове. Ние, от това, което община Несебър взима от „Слънчев бряг“, нищо не получаваме. Няма кошчета, няма инфраструктура – нищо!“, категоричен бе хотелиерът.

Преди сесията, с остра декларация срещу повишаването на данъка с 83% реагираха общинските лидери на ГЕРБ и ДСБ.

От най-голямата партия в местния парламент – местната „Море“, която се свързва с бизнесмените братя Диневи, също се обявиха против подобен скок.

Протест от около 30-ина жители на Свети Влас предшестваше днешната сесия. Гражданите издигнаха плакати „Най-богатата община – с най-много разходи за лични удоволствия“ и „Стига своеволия“. Те посочиха, че не са против увеличение, но то да е в рамките на 10 – 20%.

По време на сесията увеличението бе редуцирано и в крайна сметка от 2017 г. в община Несебър данък „сгради“ ще е 1.8 промила (с 50%). Само петима съветници от партия „Море“ гласуваха „против“.

Интересното е, че въпреки решението на ГЕРБ да не се подкрепя промяната, общинските съветници на партията направиха точно обратното. Стигна се и до ситуацията ръководството на ГЕРБ в Несебър да се разграничи от собствените си съветници. В разпратено до медиите прессъобщение от партията посочват, че за тази година фонд „Работна заплата“ в община Несебър е близо 10 млн. лв., които отиват за около 1400 служители, близо половината от тях работят в местното БКС. Според партията, задлъжнялостта на общината е достигнала 30 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови