ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента върху скандалните промени в Закона за личните данни

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2019 в 20:09 2507 0

ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за защита на личните данни, съобщи пред bTV председателят на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

В понеделник Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Президентът подчертава, че европейският регламент, който е причина за приетите промени, изисква държавите членки на ЕС чрез закон да постигат помиряване на правото на защита на личните данни с правото на изразяване и информация. Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито препоръчва да има превес и надмощие в упражняването на едното право над другото, т.е. защитата на личните данни да е за сметка на свободата на изразяване и информация.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов обаче е категоричен, че и дума не може да става за цензура.

Тази редакция, която са приели колегите от вътрешната комисия в НС и е потвърдена от парламента, съответства на решенията на Европейския съд. Колегите са намерили най-точния баланс, който е във ваша полза - на разследващите журналисти и на учените, твърди Кирилов.

Ние не сме защитени - публичните лица нямаме абсолютно никаква защита или преференция. Напротив - в по-лошо положение сме поставени пред всеки друг обикновен гражданин. Така че ще продължим да бъдем обект на разследвания, каза още  председателят на правната комисия в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови