БСП пак ще опита да прокара Закона за веригите

Нели Чолашка Последна промяна на 06 ноември 2014 в 11:40 3954 8

Снимка Ивайло Анев

Корнелия Нинова и Румен Гечев представиха новия проект на Закон за веригите.

БСП е внесла отново проекта за промени в Закона за защита на конкуренцията, известен като Закона за веригите, съобщи Корнелия Нинова от левицата.

Промените предвиждат същото, което БСП предложи в предишния мандат на Народното събрание. Тогава законът беше приет нa първо и второ четене, но президентът Росен Плевнелиев го върна и депутатите не успяха отново да го гласуват в пленарна зала заради предсрочно приключилия мандат.

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

Съгласно новите текстове на търговските няма да е разрешено да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др.

Още при внасянето на законопроекта в миналия парламент представителите на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители.

БСП отново предлага да се въведе термин "значителна пазарна сила", който отпадна от предишния проект между първо и второ четене.

Ще търсим подкрепа за този закон, защото той е в защита на българските производители, а веригите продължават да ги рекетират, уточни Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови