БСП пак ще опита да прокара Закона за веригите

Нели Чолашка Последна промяна на 06 ноември 2014 в 11:40 3603 8

Снимка Ивайло Анев

Корнелия Нинова и Румен Гечев представиха новия проект на Закон за веригите.

БСП е внесла отново проекта за промени в Закона за защита на конкуренцията, известен като Закона за веригите, съобщи Корнелия Нинова от левицата.

Промените предвиждат същото, което БСП предложи в предишния мандат на Народното събрание. Тогава законът беше приет нa първо и второ четене, но президентът Росен Плевнелиев го върна и депутатите не успяха отново да го гласуват в пленарна зала заради предсрочно приключилия мандат.

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

Съгласно новите текстове на търговските няма да е разрешено да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др.

Още при внасянето на законопроекта в миналия парламент представителите на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители.

БСП отново предлага да се въведе термин "значителна пазарна сила", който отпадна от предишния проект между първо и второ четене.

Ще търсим подкрепа за този закон, защото той е в защита на българските производители, а веригите продължават да ги рекетират, уточни Нинова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2014 в 14:31

Луд умора няма,се казва на такива."Социалната" партия иска да отнеме на масовия потребител и особено на пенсионерите придобивката да се храни по-човешки,принуждавайки го да купува по-скъпото и често по-некачественото родно производство.Няма да стане.

06.11 2014 в 13:10

Ако нещо се е подобрило решително през последните години, това е търговията на дребно и на първо място с хранителни стоки. Решаващ принос за това имат големите вериги, които донесоха "ноу-хау", последваха ги и редица успешни български фирми. Ама на хубаво лесно се свиква. Разглезени в магазини, където има осем вида червен пипер, мнозина забравиха как при социализма с години не виждаха тази елементарна подправка, пускаха я даже с купон! Забравиха за магазините "а ла Съветски съюз" - хем празни, хем мирише на мърша.
И още - правилно отбелязват други коментатори, ако производителите чакат на държавата да им организира комфорт, значи са лоши производители и търговци. Не може да отвориш една фурна с две-три работни места и да очакваш да се возиш на джип за 100 000,- ,както мнозина си представят нещата. Много работа, преди всичко!
А БСП начело с Гечев будят съжаление - затъват все повече в мизерна демагогия.

06.11 2014 в 12:59

Абе Божидаре, ами аз седя в една нормална страна и ти се чудя и на акъла, и на информацията.

06.11 2014 в 12:56

За разнообразие съм съгласен с БСП. В нормалните държави такива хипермаркети не ги пускат в центровете на градовете, ами си седят в периферията, и така не убиват всички останали търговци, и не могат да наложат монопол.

Сега след като в България ги пуснахме по центровете, вече е късно да ги изгоним от там, съответно трябва да се спре пагубното им въздействие върху производителите, защото иначе накрая ще ядем само боклуци, тъй като там цените са най-ниски, и могат да се направят най-хубави печалби за търговските вериги - както сега правят в Лидъл, а през това време всечки произвеждащ качествена стока ще е фалирал...

06.11 2014 в 12:31

Парти като БСП, ДПС , Атаки и какви ли не още са туморни образования. Нужно е приемане на закон за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ за да се махнат от парламента такива подли и коварни същества, и да почне да се работи най-накрая за просперитета на България.

06.11 2014 в 12:09

По-добре Лукарски, по-добре стрина Пена, но само Гечев да не пипа икономиката!

06.11 2014 в 12:00

"рекетират" друг път. Отношенията между клиент и доставчик частни фирми са предмет на договаряне между самите тях, а не между тях и държавата. Производителят като не го устройват условията, да не им доставя. Какво толкова сложно има?
Оставете пазара да функционира самостоятелно и разберете, че производителите, за да бъдат интересни за веригите, трябва да бъдат ефективни. Същото важи и за самите вериги. Не случайно някои от тях започнаха да напускат пазара.
Това са нормални неща. Но, сигурно е, че намеса на държавата най-много да доведе до покачване на цените.
Баси и "социалната" политика водят тез социалисти.

06.11 2014 в 11:54

Ако българския производител беше достатъчно находчив и предприемчив, нямаше да му се налага да го подкрепят с подобни закони. Българския производител не е конкурентно способен и затова разчита на държавата да го защитава. А това ни връща в един друг строй от който май избягахме преди 25 години.