ГЕРБ-СДС поискаха отпадане на зеления сертификат, ще подкрепят 'Възраждане' за жалба в КС

В парламента се роди нова коалиция против зеления сертификат между ГЕРБ-СДС, ИТН и 'Възраждане'

Йорданка Веселинова 02 февруари 2022 в 14:02 1239 1

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС изненадващо отново поиска незабавна отмяна на зеления сертификат в страната.

На брифинг в НС бившият здравен министър Костадин Ангелов съобщи, че парламентарната група ще подкрепи и предложената от "Възраждане" конституционна жалба в КС за отмяна на зеления сертификат за депутатите.

Ангелов допълни, че вече 12 народни представители от ГЕРБ-СДС са подкрепили подписката на групата на Костадин Костадинов за конституционна жалба. ("Възраждане" съобщи, че ще опита да събере необходимите 48 подписа за сезирането на КС в деня, в който депутатите въведоха зеления сертификат.)

Повод за обрата в позицията на ГЕРБ са твърденията на "Възраждане", че премиерът Кирил Петков е водил "разговори на тъмно, в които е поел ангажимент за отпадането на зеления сертификат".

По-рано във фейсбук профила си лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов написа, че вчера премиерът Кирил Петков му се е обадил и е обещал премахването на документа. Днес съветникът по здравните въпроси на Петков проф. Радка Аргирова прогнозира, че това може да се случи през март, когато се очаква пикът на вълната да е отминал. От своя страна, Костадинов настоява това да се случи още този месец. Към тази теза се присъединиха и от ГЕРБ-СДС, които обаче преди две седмици се отказаха от искането си за отпадане на документа в страната и изтеглиха внесеното проекторешение. Освен това ГЕРБ подкрепи предложението на ПП за въвеждането на зелен сертификат в парламента, а в края на миналата година дори имаха и свое такова.

Костадин Ангелов изтъкна, че правилата не се спазват в НС, където народни представители влизат в сградите без да представят документа. Той заяви още, че в страната рядко се правят проверки на личните карти, за да се установи дали името съвпада с това, на което е издаден сертификатът.

Депутатът от ГЕРБ цитира и негови данни, според които "30% от зелените сертификати в страната са фалшиви", и обвини МВР, което не успяло да се справи с фалшивите сертификати. Той обаче не отговори на въпрос откъде са тези данни и на какво са базирани.

Ангелов заяви, че ако документът бъде отменен, търговията и търсенето на фалшиви сертификати ще спре. 

Така изненадващо бившият здравен министър се присъедини към позицията на "Възраждане", в чиято ПГ медици не членуват, но пък имат за здравен съветник доц. Мангъров, за когото БЛС е сезирал етичната комисия.

Седмица след въвеждането на зеления сертификат за депутатите в Народното събрание се формира нова коалиция против документа между ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и "Има такъв народ", които още преди приемането му изтъкнаха неговите недостатъци, а Ива Митева дори коментира, че "парламентът е приравнен на мол и цирк".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови