ГЕРБ с обществено обсъждане на спорните промени срещу корупцията в частния сектор

OFFNews 22 март 2018 в 14:24 4063 0

Общественото обсъждане на спорните промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в частния сектор, ще бъде в сряда.

Измененията бяха оттеглени от седмичната програма на депутатите вчера от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Още тогава той обяви, че се налага да има общественото обсъждане по текстовете заради критиките срещу законопроекта. Затова Кирилов поиска отлагане на разглеждането на промените с 10 дни. Текстовете са предложени от Министерският съвет и предизвикаха сериозни притеснения, че това дава прекалено голени правомощия на прокуратурата да се меси в частния сектор. 

Промените предизвикаха и други притеснения - че представляват намеса на държавата в частния сектор и дори, че биха могли да превърнат всеки българин в потенциален престъпник. Критики към законопроекта на Министерския съвет отправиха четирите най-големи работодателски организации, Висшият адвокатски съвет и от Върховния касационен съд. Новото обединение около ДСБ и Да, България също разкритикува промените.

Днес Кирилов обясни пред "Дневник", че обществено обсъждане по темата е насрочено за 28 март от 14 часа. То ще се проведе в зала "Изток". Поканени са всички заинтересовани от проекта, сред които прокуратурата и неправителствените организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови