ГЕРБ предлага държавата и общините да си делят разходите за зимно почистване

OFFNews 19 ноември 2014 в 09:21 3691 2

Държавата и общините да си поделят поддържането на пътната инфраструктура и разходите по зимното почистване – това предвиждат промени в Закона за пътищата, внесени от ГЕРБ.

Предложението предвижда дейностите по изграждането, поддържането и ремонта на републиканските пътища, които влизат в границите на урбанизираните територии, да се осъществяват по взаимна договореност между общините и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Според вносителите действащата към момента уредба усложнява зимното поддържане на републиканските пътища, които попадат в рамките на големите градове. С промените обаче ще може да се синхронизира поддръжката на пътищата в и извън съответното населено място, което ще повиши и качеството на дейностите, смятат вносителите.

Освен за разтоварване на АПИ от допълнителни разходи, мотив за поделянето на разходите за поддръжка и почистване между общините и агенцията е и фактът, че таксите от винетки се плащат само за пътищата извън териториите на общините. Т.е., би следвало АПИ да се грижи само за тази част от републиканската пътна мрежа.

Към днешна дата републиканските пътища, преминаващи през населените места, са с дължина 20 000 км. През урбанизирани територии преминават общо 3 886 км, а от тях 3 642 км са в границите на населени места с население до 100 000 жители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!