ГЕРБ прави правителство напук

14 май 2013 в 07:44 20403 60

Бойко Борисов и Цветан Цветанов на Националната конференция на ГЕРБ. Снимка: ГЕРБ
TOOLIGHT

ГЕРБ възнамерява да приеме мандата за съставяне на правителство и да предложи на парламента нов кабинет, въпреки че няма да получат подкрепа в пленарната зала.

Това съобщава в днешния си брой в. "Труд", като се позовава на високопоставен източник от бившата управляваща партия.

В понеделник Цветан Цветанов обяви, че партията на бившия премиер Бойко Борисов е готова със състава на бъдещия кабинет. В него влизат със сигурност успешните бивши министри Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Делян Добрев, а бившият зам. финансов министър Владислав Горанов ще ръководи реденето на бюджета.

Въпреки че според първоначалните резултати от изборите ГЕРБ и "Атака" заедно събират 121 депутати, националистите и дума не дават да се обели за коалиция. Затова от партията, събрала най-много гласове на вота, са се отказали да ухажват повече хората на Волен Сидеров. Те дори вече наричали останалите три партии в бъдещия парламент "нова тройна коалиция".

Вотът в чужбина може да наклони везните в едната или другата посока, тъй като от там са пристигнали едва 55% от протоколите. Това може да доведе до размествания в рамките на 1-2 мандата. Именно те са ключови за съставянето на мнозинство в следващия парламент.

След като проектокабинетът на малцинството, съставен от ГЕРБ, падне в пленарната зала, хората на Бойко Борисов ще изчакат съставянето на правителство от БСП и неговите първи стъпки. Близки на лидера на ГЕРБ вече го убеждавали да изчака още 6 месеца и през зимата да разклати бъдещия програмен кабинет, за да вземе по-категорично властта на нови извънредни парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!