ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат правила за разглеждане на промените в Конституцията

Кристина Минчева 13 септември 2023 в 13:32 794 0

Радомир Чолаков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Радомир Чолаков

ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ ще внесат проект на решение, с който да се определят правила за разглеждане на промените в Конституцията, заяви председателят на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

„ИТН подкрепя проекта,, което ще бъде входирано днес. Надяваме се той да бъде разгледан другата седмица в НС и да бъде приет“, каза още Чолаков. Той  обясни, че в правилника на НС няма уредена процедура, по която се гледа проект за изменение на Конституцията.

„И понеже там са 3 гласувания, процедурата е по-специфична. Винаги, когато са се правили изменения на Конституцията, са се приемали такива правила“, уточни той.

Чолаков съобщи още, че в петък парламентарната комисия има среща с Венецианската комисия, която трябва да публикува становище до 6 октомври.

„Намерението ни е да изчакаме становището и да минат публичните дебати, така че обсъждането на законопроекта на първо гласуване в парламентарната конституционна комисия предвиждаме да започне след 6-7 октомври“, каза депутатът от ГЕРБ.

Той обясни, че след внасянето на законопроекта, съгласно Конституцията, тече едномесечен срок, в който законопроекта не може да бъде гледан. По време на ваканция сроковете не текат. Срокът започна да тече от 1 септември, когато беше първият работен ден на депутатите след лятната им ваканция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика