ГЕРБ покани ДБ на преговори днес, а ИТН утре

Елена Николова, Георги Ангелов 21 април 2021 в 11:10 2350 0

ГЕРБ покани "Демократична България" на преговори за сформиране на правителство днес. Десислава Атанасова, която е председател на ГЕРБ в парламента, каза, че искат да обсъдят с ДБ публично и прозрачно “всички въпроси, които касаят това общество”.

ГЕРБ има 73 мандата в 45 НС, а Демократична България-обединение - 27. Това прави общо сто народни представители. Това отново не би стигнало за постигането на мнозинство и сформирането на кабинет.

ГЕРБ поканиха и Има такъв народ да преговарят утре. Номинираният за премиер Даниел Митов се мотивира, че в ДБ има партия партия - ДСБ, която е член на ЕНП и “сме от едно политическо семейство”. Той отрече да е “сламен човек”. “Сламен човек е някой, който е поставен. Политическите партии, които не искат да разговарят с ГЕРБ в момента, търсят сламен човек”, каза Митов.

Според Тома Биков ГЕРБ в момента прави последни усилия да предотврати политическа криза. Такава неминуемо щяло да има при предсрочни избори и при друг кабинет, който не е на ГЕРБ.

Митов каза, че ако "Демократична България" не отидат на преговорите, ГЕРБ ще върнат мандата, но “това ще е грешка”.

От "Демократична България" отговориха, че няма да се явят на преговорите днес.

Уважаема г-жо Атанасова,

В отговор на Вашата покана за консултации във връзка с връчения проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет на ПГ ГЕРБ-СДС бих искал да Ви уведомя, че нашите предизборни ангажименти и каузата на Демократична България за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция, изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел “Борисов” и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт.

Това гласи отговорът, подписан от Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews