ГЕРБ: Новият шеф на трудовата инспекция в Кърджали е "калинка"

Нели Чолашка 31 октомври 2013 в 11:53 5356 1

Цвета Караянчева, дсепутат от ГЕРБ.
Цвета Караянчева, дсепутат от ГЕРБ.

Депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева е изпратила писмо до социалния министър Хасан Адемов, за да го уведоми, че новоназначеният шеф на дирекция „Инспекция по труда” в Кърджали е в конфликт на интереси, съобщиха от партията.

 "С Ваша заповед за директор на дирекция „Инспекция по труда” в Кърджали ще бъде назначен Юмер Лютви Юсеин, с предишна месторабота - управител на офиса на Търговска банка Д в Момчилград.

Г-н Юсеин е на 28 г, с икономическо образование и освен управител на банка, е общински съветник и председател на младежката организация на ДПС в Момчилград.

Конкурсът за длъжността директор на дирекция „Инспекция по труда”- Кърджали е обявен на 1 октомври 2013 г и единственият, подал документи и допуснат до участие в конкурса, кандидат е именно Юмер Юсеин. Според

Наредбата за прилагане на класификатора на длъжностите в администрацията позицията изисква минимум 5 години професионален опит в област, свързана с функциите, определение в длъжностната характеристика или придобит ранг – II младши, което се доказва с официални документи. От представените от кандидата документи е видно, че той не отговаря на горепосочените условия.

Трудовият му стаж е свързан с търговията на дребно, производството на тютюневи изделия и сферата на паричното посредничество, като последователно е заемал длъжностите продавач-консултант, кантарджия-отчетник, стажант и специалист-кредитиране, банков-служител и ръководител на банков офис.

Освен, че няма необходимата квалификация и професионален опит, лицето се намира в нарушение на Закона за държавния служител, който изрично забранява за държавни служители да бъдат назначавани лица, които заемат ръководна роля в политическа партия, както и такива, които са съдружници в търговски дружества.

Проверка в Агенцията по вписванията показва, че към момента на назначаването си Юмер Юсеин има дялово участие в „НЕО ВИТА – СТМ” ООД – град Ботевград – лицензирана фирма за трудова медицина, и не е предприел постъпки за прекратяване на съдружието си.

Случаят е фрапиращ пример за конфликт на интереси и представлява явно погазване на българското законодателство", аргументира се Караянчева.

Тя призовава Хасан Адемов да спре това назначение.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови