„Свенливостта на назначенията“ е проблемът на кабинета, смята Местан

Милен Енчев 05 септември 2013 в 13:22 5973 21

Лютви Местан с Делян Пеевски при избора на Пеевски за шеф на ДАНС, който предизвика протестите, продължаващи вече трети месец. Снимка: Сергей Антонов
Лютви Местан с Делян Пеевски при избора на Пеевски за шеф на ДАНС, който предизвика протестите, продължаващи вече трети месец. Снимка: Сергей Антонов

„Мисля, че в действията на този кабинет досега можем да отчетем известна свенливост по отношение на кадровата политика. Не говоря за неудачните кадрови решения само, а за темповете, в които властта успява да преодолее тежкото наследството на калинките“. Това коментира лидерът на ДПС Лютви Местан по повод плюсовете и минусите в първите 100 дни от управлението на кабинета „Орешарски“.

Как кабинетът разшири дефиницията за „калинка“ 

„Вие вчера чухте лидера на основната опозиционна партия да казва, че и този кабинет е дал пример за назначения на калинки, защото още първата нощ сме били принудени да заменим една калинка. Аз искам да припомня на г-н Борисов, е дори когато един човек се казва Калин, Калина или Калинка, не е задължително той да бъде „калинка“. Защото калинка не маркира само името на един човек, а е метафора за един човек, който няма подходящия образователен ценз за заемане на съответната длъжност“, каза Местан.

На забележката, че след назначението на Калин Тихолов (министър „Дюнигейт“ - първият отстранен от кабинета) с „калинки“ вече се обозначават и хората, които нямат морални качества за съответната длъжност, Местан отвърна: „искам да кажа, че под „калинка“ разбираме необразован човек или човек с фалшива диплома. И в този смисъл „калинки“ разшири своето метафорично значение до чисто политически назначения.

„А сега ще ви изненадам с една информация в аванс“, обяви лидерът на ДПС. Той съобщи, че управляващите разполагат с документи за многобройни назначения в държавни учреждения по времето на ГЕРБ, които са правени не с конкурс, а с подпис на съответния областен управител или местен лидер на партията. На заповедите стоял дори печатът на ГЕРБ, посочи Местан.

За протестите 

Още веднъж ще подчертая, че протестите в значителна степен успяват, защото доведоха до корекция на определени управленски решения. И аз предлагам в това да се вижда не само негативният знак, а това са позитивите на въздействието на събуденото гражданско общество, каза още Местан.

Сигурен съм, че немалка част от протестиращите не искат ГЕРБ да яхва протеста. Протест, яхнат от ГЕРБ, губи своята морална същност. Няма как авторите, продуцентите на тефтерчето да бъдат моралните лица на този протест (тефтерът с политически поръчки на отстранения шеф на КПУКИ Филип Златанов), посочи лидерът на ДПС.

На въпрос дали поддържа връзка с почетния председател на партията Ахмед Доган, Местан отвърна, че разговарят: „дори вчера пихме кафе“.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews