Местан плаши ГЕРБ с папка със задкулисни назначения

11 септември 2013 в 08:53 5557 34

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан заплаши ГЕРБ с папка с данни за скандални назначения на кабинета "Борисов". 

Днес на пресконференция той щял да обяви данните, заяви лидерът на ДПС в сутрешния блок на bTV.

Местан обяви, че ДПС иска създаването на комисия, която да проучи всички скандални предложения и назначения в мандата на предходното правителство. „Много важно е да се установи колко от тези предложения, включително и за длъжности с конкрус, са били уважени. Бързам да кажа – 100% са били уважени“, каза Местан. Той обясни, че при мандата на ГЕРБ конкурсите за назначаване в държавната администрация са имали чисто формален характер.

Едно от задкулисно взетите решения е за назначение на шеф на НЗОК. Местан обаче отказа да уточни за кой от директорите на Здравната каса става въпрос.

„При г-н Орешарски подобни случаи, надявам се, да няма, но очакваме от всички министри да проведат административна реформа, за да осовободят държавната администрация отвсички калинки и да въведат конкурсното начало“, каза Местан.

В отговор за това дали и днес има назначения на „калинки“, лидерът на ДПС даде пример с министъра за няколко часа Калин Тихолов: „Дори, когато един човек се казва Калин, може да не е калинка в политическия смисъл да думата, който произведе ГЕРБ – без необходимия образователен ценз или с фалшива диплома.“

Случаят „Делян Пеевски” за ДПС е изчерпан, а политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един казус, още повече когато той е изчерпан, каза още Лютви Местан.

Коментарът му идва два дни, след като председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, която постави началото на мащабни граждански протести, е била предложение на Движението за права и свободи.

„Много силно се надявам г-н Станишев да е имал предвид единствено безспорния факт, че два мандата г-н Пеевски е депутат от ДПС. Аз няма да споря със Станишев, още по-малко задочно. Решението беше обща политическа отговорност”, заяви още Местан.

Той припомни интервюто на премиера Пламен Орешарски пред bTV, в което той обяви, че не помни кой е направил предложението. „Орешарски каза че предложението е съвместно и е предмет на обща отговорност. Той не помни, защото този аспект не е релевантен”, обясни Местан.

„Става дума за един добре премислен сценарий за непрекъснато връщане към казуса Пеевски. Темата Делян Пеевски е приключена тема за ДПС, защото в резултат на публичната реакция той дори не встъпи в длъжност”, подчерта още партийният лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!