Quantcast

Местан плаши ГЕРБ с папка със задкулисни назначения

Последна промяна на 11 септември 2013 в 08:53 4631 34

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан заплаши ГЕРБ с папка с данни за скандални назначения на кабинета "Борисов". 

Днес на пресконференция той щял да обяви данните, заяви лидерът на ДПС в сутрешния блок на bTV.

Местан обяви, че ДПС иска създаването на комисия, която да проучи всички скандални предложения и назначения в мандата на предходното правителство. „Много важно е да се установи колко от тези предложения, включително и за длъжности с конкрус, са били уважени. Бързам да кажа – 100% са били уважени“, каза Местан. Той обясни, че при мандата на ГЕРБ конкурсите за назначаване в държавната администрация са имали чисто формален характер.

Едно от задкулисно взетите решения е за назначение на шеф на НЗОК. Местан обаче отказа да уточни за кой от директорите на Здравната каса става въпрос.

„При г-н Орешарски подобни случаи, надявам се, да няма, но очакваме от всички министри да проведат административна реформа, за да осовободят държавната администрация отвсички калинки и да въведат конкурсното начало“, каза Местан.

В отговор за това дали и днес има назначения на „калинки“, лидерът на ДПС даде пример с министъра за няколко часа Калин Тихолов: „Дори, когато един човек се казва Калин, може да не е калинка в политическия смисъл да думата, който произведе ГЕРБ – без необходимия образователен ценз или с фалшива диплома.“

Случаят „Делян Пеевски” за ДПС е изчерпан, а политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един казус, още повече когато той е изчерпан, каза още Лютви Местан.

Коментарът му идва два дни, след като председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, която постави началото на мащабни граждански протести, е била предложение на Движението за права и свободи.

„Много силно се надявам г-н Станишев да е имал предвид единствено безспорния факт, че два мандата г-н Пеевски е депутат от ДПС. Аз няма да споря със Станишев, още по-малко задочно. Решението беше обща политическа отговорност”, заяви още Местан.

Той припомни интервюто на премиера Пламен Орешарски пред bTV, в което той обяви, че не помни кой е направил предложението. „Орешарски каза че предложението е съвместно и е предмет на обща отговорност. Той не помни, защото този аспект не е релевантен”, обясни Местан.

„Става дума за един добре премислен сценарий за непрекъснато връщане към казуса Пеевски. Темата Делян Пеевски е приключена тема за ДПС, защото в резултат на публичната реакция той дори не встъпи в длъжност”, подчерта още партийният лидер.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.09 2013 в 09:35

И последното нещо, което си написала и е пълна глупост................аргумента ти, че си права за този член от ЗА, защото видите ли затова уволнените не били завели съдебни дела.

Соня, когато някой оспорва уволнението си, той обикновено обжалва заповедта, с която му се прекратява служебното правоотношение, а не обжалва заповедта, с която е назначен човека на неговото място на основание този законов текст от ЗА. Та какво общо има дали новоназначения отговаря на изискванията или не. Уволнения ще си обжалва неговата си заповед и ако уволнението е незаконосъобразно, ще го възстановят на работа. Текста от ЗАза назначаване няма нищо общо със съжденията за обжалване на съвсем друга заповед, а именно тази за прекратяване на правоотношението.

12.09 2013 в 08:56

И да добавя - да винаги има хора, които "не са за там". Но не това е проблема, при всяко управление е имало такива. Да оставим само ръководните постове с хора без опит. Въпроса е, че също така се уволняваха редови служители, които са си вършели работата и определено са били много повече професионалисти от такива, които са сложени на техните места. Просто за да им се намери работа, защото са човек на тоя или оня.
Въобще не съжалявам, че се махнах от държавната администрация, съжалявам, че не го направих преди години. Защото работа много, заплащане мизерно, на доста хора сме помогнали (поне там където работех), а накрая в обществото само недоволство и плювни по администрацията.
Всеки да се оправя както може, това е положението и който иска да работи там, да ходи.............отстъпваме му мястото :-)

12.09 2013 в 08:49

Не знам да има пречка, когато по една правна норма има произнасяне на КС, относно противоконституционността й или не, впоследствие тази норма да бъде отменена, поради промяна на обществените отношения, нейната неприложимост и т.н.
Плюс това, в заповедите за назначенията на съответния служител, не се посочва като основание този чл. 17, за да имаме повод за разсъждения, прилага ли се или не :-)

11.09 2013 в 20:38

Тоя па смешника хахаха я някой да вземе и да го удари по главата с нещо тежко, та да му се привидят калинки на тоя мазен турчин...

11.09 2013 в 19:09

NICEEEE SIR ПЕТРОFF

11.09 2013 в 17:40

Абе какво плашиш бе ...Оставка !! ОСтавка!!!!!!!

11.09 2013 в 17:21

ТУК СЪМ! НЕ СЪМ КАЛИНКА, А СОНЯ. ИМАМ ТОЧНО НЯКОЛКО МИНУТИ, ЗА ДА НАПОМНЯ НА znaesht, ЧЕ ЕДНО РЕШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД МОЖЕ ДА СЕ ОТМЕНИ САМО С ПОСЛЕДВАЩО ТАКОВА НА СЪЩИЯ СЪД. НЯМА ПРАКТИКА ОБАЧЕ КС ДА ОБСЪЖДА ДВА ПЪТИ ЕДИН И СЪщ КАЗУС. ДА НЕ СПОРИМ. ПОСРЕДСТВЕНИТЕ ВИНАГИ СЕ ПОДКРЕПЯТ. БЕШЕ ГО ЗАБЕЛЯЗАЛ И ИВАН РАДОЕВ В "ЧОВЕКОЯДКАТА" НАВРЕМЕТО, НО ТОВА Е ДРУГО. АКО АЗ НЕ БЯХ ПРАВА ВСИЧКИ, УВОЛНЕНИ ОТ ГЕРБ, ЩЯХА ДА ЗАВЕДАТ СЪДЕБНИ ДЕЛА И ДА ГИ СПЕЧЕЛЯТ. ТЪЖНАТА ИСТИНА Е, ЧЕ ГЕРБ МАХНАХА СТРАШНО МНОГО ВПИТИ В УДОБНИТЕ СИ ДЪРЖАВНИ СТОЛОВЕ ПИЯВИЦИ, КОИТО СИ ЗНАЕХА, ЧЕ НЕ СА ЗА ТИЯ МЕСТА. ТАКА МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ Е БИЛО. ЩЕ ВИДИМ......

11.09 2013 в 17:19

Местан, скрий си лъжливите истории... ОСТАВКА!

11.09 2013 в 17:02

Екзактния агент Павел като,че ли не разбира,че хората го/ги мразят съвсем естествено и екзактно. Той вярва в народната любов, но предпочита да си я доставя с автобуси.Водещите явно не са изключение.Изпускат се речево,но очевидно си следват линията на мисълта...Колкото повече уволняват водещи и журналисти заради неудобни въпроси или критики към властта, толкова повече ще ви мразят др.Павел.А ние си ви мразим безплатно. Бих искал да задам един въпрос на агент Павел в битността му на депутата Местан: Вие крадете,лъжете,грабите,мамите...ние ви мразим.КАКВО МИСЛИТЕ ВИЕ,агент ПАВЕЛ, КАК ЩЕ ЗАВЪРШИ ТОВА? Малко е риторичен,но разгледан в парадигмата на вашето управление...

11.09 2013 в 16:39

Местан може да плаши само гаргите!