ГЕРБ иска свикване на КСНС: Петков изнесе класифицирана информация

Йорданка Веселинова 08 април 2022 в 14:50 3413 1

Снимка OFFNews

ГЕРБ-СДС обвини премиера Кирил Петков за публично оповестена класифицирана информация за българските военни в Мариупол и поиска извънредно свикване на КСНС.

По-рано днес по време на блиц контрола в НС Петков съобщи, че специална група български военни под командването на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев, е в Мариупол, за да изтегли моряците от блокирания там български кораб. Той обясни, че от понеделник страната има готов план и група, която да изведе българите в първия момент, в който е безопасно. Премиерът съобщи, че капитанът е поискал евакуацията да бъде отложена, тъй като днес руски танкове са влезли в пристанището и го обстрелват. Близо до мястото са място са разположени и украински войници и периодично има сражения. 

Българският кораб е на 230 метра от брега и към момента е по-безопасно той да остане на котва, уверил е капитанът. Той е съобщил, че моряците имат провизии за още осем дни. Българската военна група остава в готовност да евакуира моряците, когато боевете спрат.

Това е причината, поради която от ГЕРБ-СДС настояха за извънредно свикване на КСНС.

"Министърът-председателят от трибуната на НС в открито заседание съобщи за специализирана операция, която се извършва може би в момента от служба Военна информация и освети не само български военнослужещи, но изложи на риск и опасност живота на тези хора", заяви Десислава Атанасова.

Тя поиска информация за това дали тази операция е съгласувана и разрешена от министъра на отбраната Драгомир Заков, както и за това дали е уведомен и президентът Румен Радев като главен главнокомандващ.

Атанасова заяви, че Петков си е позволил да оповести не само класифицирана информация, но и държавна тайна. Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС поиска становище на Държавна комисия по сигурността на информацията. Тя смята, че ако се потвърди, че премиерът е оповестил информация с гриф, то той ще подлежи на санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови