ГЕРБ и патриотите предлагат бездимните цигари да поскъпнат с 2,61 лв.

OFFNews 29 юни 2018 в 21:17 5789 0

Депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха в петък законопроект, който предвижда налагане на акциз на бездимните цигари, равен на акциза на обикновените.

Сред вносителите са председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

В мотивите на проекта за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове се посочва, че целта е да се въведе промяна в приложимата акцизна ставка за облагане на "нагреваемо тютюнево изделие".

Вносителите посочват, че към момента акцизът за една кутия бездимни цигари е 0.93 лв., а кутията се продава на пазара за 5.50 лв. За сравнение: ако тези изделия се облагаха със същия акциз като този на обикновените, той щеше да бъде 3.54 лв.

В мотивите се казва още, че в държави като Хърватия, Германия, Гърция, Латвия, Холандия, Словакия, Словения, Румъния и Обединеното кралство има еднакво данъчно облагане на бездимните цигари и рязания тютюн за свиване. Акцизът на класическите цигари във всяка една от тези държави обаче е друг, което значи, че България ще бъде единствената държава в ЕС, която облага бездимните изделия като конвенционални цигари.

Според депутатите, внесли законопроекта, промените ще имат положителен ефект върху бюджета.

Ако се приеме, новият закон трябва да влезе в сила от 1 октомври 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!