ГЕРБ и ДПС обвиниха правителството за забавянето на бюджета

Йорданка Веселинова 05 януари 2022 в 11:30 1191 0

Снимка Архив - БТА

ГЕРБ и ДПС отново се обединиха и дружно нападнаха правителството на Кирил Петков. В първите си декларации за тази парламентарна сесия председателите на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС - Десислава Атанасова и Мустафа Карадайъ упрекнаха четворната коалиция в бездействие при справянето с кризите.

"България е в ситуация на ценова криза, здравна криза, неотшумяла политическа криза и на прага на икономическа криза", заяви Атанасова и допълни, че кризите се решават с политически решения, които не винаги носят позитиви на управляващите.

Тя призова още за бързи решения, защото "безвремието на служебните и предизборни управления свърши".

"Няма да толерираме бягството от отговорност, хаотичните решения и самоцелните опити за конфронтация и разделение на обществото", заяви тя.

Атанасова упрекна кабинета за забавянето на Бюджета за 2022 г., заради което за първи път България влиза в новата бюджетна година без бюджет. По думите ѝ това ще бъде най-важната задача на депутатите.

"Наблюдаваме симптоми за неразбиране на ситуацията, в която се намираме. Наблюдаваме и безразсъден авантюризъм", каза депутатката.

Тя заяви, че има предпоставки за управленски провал на четворната коалиция, която не осъзнавала, че не е нито опозиция, нито в предизборна кампания. Атанасова призова управляващите да се държат като такива и да положат всички усилия за решаването на кризите в страната.

Веднага след нея декларация прочете председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, който също упрекна кабинета за забавянето на бюджета.

"България има нужда в най-кратки срокове да си напише домашното за Плана за възстановяване и устойчивост, оперативните програми и държавния бюджет", заяви той и разкритикува управляващата коалиция, че не е съобщила основните си приоритети за новата парламентарна сесия.

Карадайъ заяви, че изминалата една година ще бъде запомнена с кризи и избори, но сега предстои "тежката отговорност" и започването на разрешаването на кризите.

Лидерът на ДПС не пропусна да сравни "Продължаваме промяната" с ГЕРБ, които, когато дошли на власт, се отличавали със същата "самодостатъчност, самонадеяност и самодейност". Според Карадайъ "новите "think tank" политически проекти се появиха като новите месии".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови