Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ готова на подкрепа за правителство и с друг мандат

OFFNews 26 октомври 2022 в 18:48 4433 2

Атанасова

Снимка БГНЕС

Десислава Атанасова

ГЕРБ е склонна да подкрепи правителство с мандат на друга политическа сила, но при условие, че предварително и прозрачно пред погледа на обществото постигнат съгласие, обяви председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова пред бТВ.

"Не държим първият мандат да се реализира, но да знаем – ако ще правим правителство, да постъпим отговорно и да водим разговор. Ако не, сме длъжни да покажем какъв ще бъде съставът на нашия МС", допълни тя.

По думите й хората повече от две години се нагледали на експерименти и в момента искат някой, който да може да се справи с кризите.

"Затова ни гласуваха доверие. Най-вероятно няма никакво значение с кой точно мандат ще се реализира правителство, ако принципно положим усилие за диалог", каза Десислава Атанасова.

Тя била смутена от оказа на другите политически сили в парламента за разговори с ГЕРБ и ако отново получат отрицателен отговор, това "ще означава, че това са безотговорни политически сили, които тласкат страната ни към дълбока парламентарна криза".

Подобна мисъл за подкрепа на правителство с друг мандат изказа преди дни и бившият финансов министър и сегашен депутат на ГЕРБ Кирил Ананиев. Последва светкавична реакция на лидера Бойко Борисов, който отговори на думите на Ананиев, че партията може и да подкрепи втори мандат на "Продължаваме промяната", но няма да участва във властта, така: "На определена възраст ерекцията и пикаенето не трябва да се изпускат, затова какво му дошло и го казал - когато говорите нещо, мерете си приказките и обяснявайте."

"Ако мандатът дойде при нас като парламентарна група, ние сме готови да говорим в самата ПГ и с
коалиционните партньори – първо с "Демократична България" и в низходящ ред, с всички ще говорим", обяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев. 

Той хареса позицията и готовността на ГЕРБ да подкрепят правителство и с втория, и с третия мандат, защото "направата на правителство е важен жест към всички българи, независимо дали са гласували или не". Според него бюджетът трябва да се гледа едва след като има "конструкция, която да предложи и да направи правителство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

850

2

pr07ecH70r

26.10 2022 в 22:50

Деса като я видя и ходя до тоалетна по голяма нужда.

4038

1

Moirae

26.10 2022 в 20:44

Опозицията в нашата политика е между всички останали и ДБ с ПП. ДПС и ГЕРБ и В@Zраждане, и БСП, и Радев със служебното, и ИТН, и мейнстрийм анализаторите. Такава консолидация на страха от промяна в България не е виждана досега. Така, че коалиция ще има. Не се надявайте на друго. ГЕРБ днес просто пусна обявата за фасада. Търси се да е хлъзгава, хартиена и безотчетна.
 
X

Да помогнем на украинските деца!