ГЕРБ, ДПС и ИТН опитват да върнат Иван Иванов начело на КЕВР

Йорданка Веселинова 27 юли 2022 в 13:36 1839 1

Архив

Снимка БТА/Цветомир Петров

Бившият председател на КЕВР Иван Иванов

ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" внесоха три проекторешения, предлагащи парламентът да върне Иван Иванов начело на КЕВР.

Вчера ГЕРБ и ДПС внесоха проекторешенията в деловодството на парламента, а днес, след като двете партии не успяха да вкарат текстовете в дневния ред (председателят на НС Мирослав Иванов заяви, че проекторешенията не могат да влязат в зала, тъй като не са разгледани от комисия - б.а.), ИТН ги последва и също внесе свой вариант. И трите версии се базират на Закона за енергетиката, според който предишният избран председател - Иван Иванов (2 април 2015 г.) изпълнява функциите си до избирането на нов председател на регулатора. Такъв, според решението на Конституционния съд от 21 юли, изобщо няма.

Докато ГЕРБ, ДПС и ИТН опитват да върнат стария шеф на КЕВР, "Демократична България" предложи алтернативно решение - промяна в Закона за енергетиката, според която при липсата на председател (при предсрочно прекратяване на пълномощията му или когато не е избран) останалите членове на КЕВР определят представляващ комисията

Миналият четвъртък КС определи избирането на Станислав Тодоров за противоконституционно, а решението на НС за избора му - за нищожно. Няколко часа по-късно Тодоров обяви, че КЕВР спира работа. Той призова незабавно да започне процедурата за избор на нов председател. На следващия ден председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от ПП пресметна, че за процедурата ще са нужни поне 2-3 седмици. Няколко часа по-късно лидерът на левицата Корнелия Нинова изрази готовност да държи третия мандат поне до 15 август, за да може до 12 да бъде избран нов председател на регулатора.

КЕВР призова депутатите спешно да ѝ изберат нов председател

ГЕРБ и ДПС не се съгласиха с тази идея и настояха връщането на мандата да не се бави и президентът да насрочи избори. Днес БСП окончателно реши, че утре ще върне мандата. Това означава че 47-НС има само няколко дни да реши казуса с КЕВР, който може да отприщи поредната криза, особено на фона на необходимите решения за цените на газа.

Демократична България предложи как да се реши казусът с КЕВР 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!