ГЕРБ и ДПС призоваха президента да насрочи избори

OFFNews 22 юли 2022 в 17:35 2558 0

брифинг на ГЕРБ

Снимка Facebook

Даниел Митов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Радомир Чолаков

Искаме да призовем президента Румен Радев да покани лидерът на БСП Корнелия Нинова в срок до понеделник - 17 часа, да представи името на кандидат за министър-председател. Ако тя не го направи, държавният глава да започне действия за прекратяване на мандата на Народното събрание и за насрочване на парламентарни избори. 

Това заяви депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков на брифинг.  Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова допълни от своя страна, че третият мандат се протаква. Същото каза и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по-рано от парламентарната трибуна. 

Според Атанасова "всичко е заради пари" и затова се бави третият мандат. 

БСП ще държи мандата до 15 август, а лятната ваканция на НС се отменя, обяви днес вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова. Ръководствата на "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и Демократична България се разбраха да се отвори нова процедура за избор на председател на КЕВР, която да приключи до 12 август, след като стана ясно, че избирането на Станислав Тодоров през февруари е в разрез с Конституцията

Карадайъ призова президентът час по-скоро да насрочи предсрочни парламентарни избори: "Призоваваме президента да приложи Конституцията, като се съобрази с решение №20 от 1992 г. на Конституционния съд".

Държавата е на ръба на пропастта, заяви той и добави, че в разгара на световна енергийна криза, когато доставките на горива са блокирани, а Брюксел зове да пестим 15 процента от газа, България остана без най-важния си регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Оказа се, че както цялата "власт на промяната", и КЕВР е зачената в грях и лъжа, председателят ѝ е избран в нарушение на Конституцията, така както, прегазвайки основния закон на страната, Кирил Петков влезе в Министерския съвет, за да употреби властта в интерес на себе си и приятелския си кръг", добави председателят на ДПС.

По думите му България вече е в тежка политическа криза, а белезите за това са, че "има министри, няма власт, всеки член на кабинета спасява собствената си кожа".

"Изходът е само един и ние от ДПС ясно го заявихме - незабавно разпускане на 47-ото НС и предсрочни избори наесен, а не, както днес чуваме, с болшевишки прийоми от времето на правителството на Жан Виденов да задържат властта, както тогава се казваше - до кръв", заяви председателят на ДПС.

Според него дори и "четворната болшевишка коалиция" отново да излъчи правителство, неговият живот ще бъде не повече от шест месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!