ГЕРБ даде заден за намаляване на субсидиите на партиите

Антония Чорева 14 декември 2016 в 10:00 6325 5

ГЕРБ даде заден за намаляване на субсидията на политическите партии. Днес независимият представител Велизар Енчев предложи отново да се гледа утре Законът за политическите партии и субсидията да бъде намалена от 11 на 5 лева. Макар че миналата седмица това негово предложение беше прието, но не беше гледано от депутатите, тъй като не остана време за това, днес когато стана ясно, че се предлага Законът да влезе в дневния ред като първа точка за утре - депутатите от ГЕРБ гласуваха "въздържали се".

Така на този етап субсидията на политическите партии на получен глас няма да се намалява.

По принцип, когато закон влезе в дневния ред на парламента като допълнително гласуван, той често изпада, тъй като програмата е голяма и до него не се стига. В този случай - миналата седмица депутатите от ГЕРБ гласуваха субсидията да бъде намалена. Но днес, когато Законът опря до гласуване - ГЕРБ се въздържа. 

Именно ГЕРБ заговориха, че смятат да внесат проектозакон, с който да бъде намалена субсидията на политическите партии на 0 лева. Думите им явно са били популистки, тъй като днес не гласуваха Законът за партиите да се разглежда извънредно и субсидията да бъде намалена. 

Депутатите вече приеха бюджета, с който субсидията остава 11 лева, а веднага след гласуването председателят на правна комисия Данаил Кирилов обяви, че ГЕРБ ще внесе предложение за 0 лева субсидия на партия за получен глас. 

Слави Трифоново пък предлага парите за партиите да се намалят от 11 на 1 лев.

Сега една партия получава 11 лева на получен глас, а в Европа субсидията е 3 евро. "Как е възможно в най-бедната страна в Европа субсидията за партиите да е почти двойна", възмути се Енчев, внасяйки закона миналата седмица.

Той призова да се гласува и каза, че така ще се види кой какво мисли и кой е само популист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

4

Izalina

14.12 2016 в 12:44

Лопе, сещам се като възможен отговор само за нашенската "администрация" a.k.a. бюрокрация - ма то пак е свързано.

29217

2

Лопе де Вега

14.12 2016 в 11:05

Абе кой вярва на боковите шашкънии? Не разбрахте ли, че тоя винаги има не едно а две на ум. Колко пъти се е извъртал като дервиш - брой нямат. И що му викате популизъм на това? Това са си прости лъжи и селски тарикатлъци.

Въпрос: кое е по-гнусно от нашенските "политици"?

Поздрав!