Ген. Атанасов: Ще има решение да пратим военна помощ на Украйна и правителството ще оцелее

Отиваме в Киев не за да си правим селфи, а да изразим съпричастност, заяви лидерът на ДСБ

OFFNews 27 април 2022 в 10:01 4316 4

Снимка БТА, архив

"Ние отиваме (в Украйна) там не за да се снимаме и да си правим селфи(...), а да изразим своята съпричастност и солидарност с украинската държава, която е жертва на агресията на Русия."

Това заяви пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов, който е част от делегацията, която днес пътува за Киев.

По думите му има смисъл от визитата въпреки отказа на БСП да изпрати свой представител. Левицата е единствената партия в коалицията, която се обявява против военната помощ.

"Ние трябва да се запознаем на място с нуждите, които има Украйна за своята отбрана и въоръжение за противопоставяне в тази война", каза той. 

Ген. Атанасов заяви, че още следващата седмица НС ще гласува проекторешението за изпращане на военна помощ за Украйна, "за да бъдем солидарни със Западния свят, с модерния свят, към който принадлежим, с жертвата в тази война".

"Убеден съм, че решение ще има и правителството ще се запази", прогнозира той по повод заплахите, идващи от БСП, че напускат коалицията ако "патрон или калашник заминат за Украйна".

Атанасов определи като "наивен ход" призивът на премиера Кирил Петков за дарителска кампания за оръжия за Украйна. Той заяви, че управляващите не се готвят за предсрочни избори.

"Остър опит на Русия за дестабилизация на политическата ситуация в България" - така съпредседателят на ДБ определи новината, че Русия спира доставките на газ за България от 27 април. Зам.-председателят на НС подчерта, че правителството е очаквало подобна ситуация и има разработен план, който е подробно представен на народните представители на закрито заседание преди повече от месец. 

Той заяви, че пряко отговорен за създалата се криза е бившият премиер Бойко Борисов, който "преди една година обясняваше, че сме абсолютно независими от Русия, а цялата му политика в продължение на 12 години беше в угода на Путин." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5910

4

Един

27.04 2022 в 12:00

Да българските политици винаги са подкрепяли нацизма, а народа Русия. Ясно как е било в навечерието на Втората световна война. Играли са го неутрални до 1941, после подкрепят Хитлер.

5827

3

pisnamiotmutri

27.04 2022 в 11:13

Това го направиха заради отказа на БКП и червената им линия. Сега БКП защо няма да ходи? Кире комунистите не те уважават. Ти си им враг. Всички те мачкат.

1037

2

PrinceOfDarkness

27.04 2022 в 10:56

Ако изпращате оръжие изпращтайте артилерия танкове самолети Украйна от това има нужда сигурен съм че ЕС би ни финансирал за произвеждането им.

10298

1

AntiZ

27.04 2022 в 10:27

Ще изразите съпричастност като изпратите оръжие, а не като ходите да се снимате! Аман от политически кифли!