Енергийният министър: Подсигурили сме газ за достатъчно обозрим период

По-късно днес правителството ще обяви спрени ли са реално доставките

Мая Младенова Последна промяна на 27 април 2022 в 09:15 2522 2

Александър Николов, Владимир Малинов

Снимка БТА/Минко Чернев

Министърът на енергетиката Александър Николов. Зад него е изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Вчера е получено писмо от "Газпром експорт", заявяващо спиране на доставките на природен газ. Това след минути следва да се потвърди на практика. Ще ви информираме, ако е така, обяви министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг тази сутрин след новината, че Русия спира доставките на газ за България и Полша от полунощ на 27 април.

Той обясни, че "газовият ден започва в 9 ч." Затова, ако бъде констатирано, че доставките са спрени, това ще бъде съобщено по-късно през деня.

"Подсигурили сме алтернативни количества за достатъчно обозрим период", заяви Николов. Той увери, че за месец напред има количества газ за критичните обекти като болниците.

От обяснението на министъра стана ясно, че повод за спиране на доставките е бил начинът на плащане – след началото на войната руската страна изисква плащането да става в рубли, като сумите се провеждат в предвидената в договорите валута (щатски долари) в руска банка, която ги конвертира в рубли.

„Предложената от руската страна двуетапна процедура за плащане крие значителни рискове. На практика бихме загубили контрол върху парите си при плащане в щатски долари - след като руската банка отговаря за конвертирането в рубли, няма яснота и за курса“, поясни Николов.

"Очевидно природният газ се използва като политическо и икономическо оръжие, от правно-търговски отношение българската страна няма нарушение", добави той.

"Докато съм министър и отговарям за това, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. България не се поддава и не се продава на каквато и да е цена на който и да е търговски контрагент. Не могат да се гарантират доставките на природен газ, но това не означава, че България няма да се справи и в тази ситуация", заяви Александър Николов.

Освен това от юли нататък може да се очакват по-големи количества газ от Азербайджан, стана ясно от думите му.

Министърът на енергетиката коментира и подаването на газ за Сърбия и Унгария по тръбите, минаващи през България:

„Относно Сърбия и Унгария – България е лоялен партньор към всички съседни държави. България не е Русия. Когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. Няма да създаваме изкуствени сътресения у съседни държави.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

sashkva

27.04 2022 в 09:32

За ден два

5995

1

AntiZ

27.04 2022 в 09:31

Когато насреща си имаш един касапин, терорист, масов убиец, който държи и крана на газта, се затяга колана а не се мрънка. Очаквам всички да скочат срещу правителството. Това сме ние. Не можем да видим по-далеч от върха на носа си.