Ген. Атанасов е сигурен, че следващата седмица НС ще реши да предоставим военна помощ на Украйна

OFFNews 03 април 2022 в 09:40 3969 3

"Сигурен съм, че следващата седмица България ще вземе решение да предоставим военна помощ на Украйна", заяви председателят на "Демократи за силна България" ген. Атанас Атанасов пред бТВ. 

По думите му страната ни ще даде военнотехническа помощ и "това ще стане по предложение на Демократична България".

Ген. Атанасов допълни, че в Народното събрание има мнозинство, което ще подкрепи проекторешението: "Темата влиза в НС. Има проект за решение". 

Според него поне символично трябва да стане това, за да бъдем "част от демокрацията на западния свят". Председателят на ДСБ обясни, че разбира, че БСП няма да подкрепи решението, но от ГЕРБ и ДПС давали индикации, че са готови да гласуват "за". 

"Става въпрос за война, а не за дребнотемие. Не трябва да се делим на парламентарни групи", каза още той. 

Атанас Атанасов коментира и заподозрените в шпионаж служители на ДАНС, както и служител в министерство. По думите му е крайно време да се направи преглед в Агенцията: 

"Да, в нашите служби има хора, които работят за руснаците и те трябва да бъдат разкрити и наказани". 

Лидерът на ДСБ допълни, че има сериозен проблем с дезинформационните канали за това какво влиза в службите и "дефектът" в работата на разузнаването е в основата те да не са били "адекватни" в началото на войната. 

"Казаха, че война няма да има. Оправдаха се с европейските ни партньори. Това показва, че има сериозни дефицити в източниците на информация. Проблем е генериран основно в управлението на Борисов, защото тогава беше важно службите да бъдат приспани, за да не разкриват корупционните схеми", заяви ген. Атанасов. 

Той допълни, че Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да направят приживе паметник на главния прокурор и то скъп, защото Иван Гешев "ги пази и не им търси отговорност". Според него прокуратурата прикрива престъпленията на бившата власт.

Относно думите на премиера Кирил Петков, че руски агенти са работили срещу отношенията ни със Северна Македония, ген. Атанасов коментира, че руските служби през всички държави, които заобикалят Македония, работят с пълен капацитет, за да не допуснат страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. 

"Трябва да се мисли рационално - ние сме за това Македония и Албания да се присъединят колкото се може по-бързо към ЕС", заяви още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

03.04 2022 в 15:00

Да им пратим български генерали :D Koй от кой по русофил

-240

2

редовно четящ

03.04 2022 в 12:32

Това добре, но кога ще обявим митрофанова за персона нон грата?