Foreign Policy: Ако Тръмп спечели, Америка може да заприлича на България

OFFNews 03 ноември 2020 в 14:18 14995 2

Корумпираната и превзета държава, която България представлява, може да е своеобразен предварителен преглед на това, в което евентуално преизбиране на Доналд Тръмп ще превърне Съединените щати. Това пише авторитетното издание „Форин полиси“ (Foreign Policy) в обширен материал за приликите между случващото се у нас и в САЩ.

Авторът е американска журналистка Ашира Морис, която живее в София. Тя подробно представя на читателите на списанието ситуацията около протестите в София от последните месеци – сблъсъкът край „Летния Сарай“ на Ахмед Доган на недостъпен за гражданите плаж в парк „Росенец“, искането на две трети от хората кабинетът да подаде оставка и отговорът на премиера, че ще остане на власт до изборите.

„Борисов е на власт през повечето от изминалото десетилетие и е управлявал държавата в интерес на близкия си приятелски кръг, а не на обществото. През миналата година България беше определена за най-корумпираната държава в ЕС според „Трансперънси интернешънъл“. (…) На българите им е писнало от съдебна система, която не разследва корупцията, от унищожени свободни медии и от институции, които се подчиняват на управляващата партия, а не на закона“, пише в материала.

„Сегашната криза показва дълготрайните последици от управление, което угажда на няколко бизнесмени с близки връзки до управляващата партия“, отбелязва Морис, по думите на която „на хартия България е демокрация“, но членството ѝ в ЕС е белязано предимно от усвояване на средства, а не от контрол над върховенството на закона”, добавя авторката.

„Управлението в САЩ и в България вече има някои не твърде хубави общи черти. И Тръмп, и Борисов управляват със системи от фаворити, награждават с договори лица с лични връзки при малко мерки за отчетност. И при двамата разделението на властите е сринато“, преминава към сравнението авторът на статията. Проблемът не се изчерпва с характеристиките на лидерите, а лежи в системата, която поставя някои над закона.

„Аспекти от сегашната траектория на САЩ, където лидерите на здравни агенции са подигравани от Белия дом насред пандемията и където президентът открито нарича журналисти врагове на народа, могат да доведат до система също толкова корумпирана, колкото българската“, смята Морис. Тя коментира, че както у нас масовите протести със сигурност не биха позволили лесно продължаване на сегашния модел, така и в САЩ гражданското общество трябва да се опита да си върне държавата.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  5712

  2

  tough

  04.11 2020 в 08:15

  САЩ може и да заприлича. За цялата Америка -- съмнявам се.

  10372

  1

  elbarbudo

  03.11 2020 в 20:58

  А ако джо алцхаймера спечели на какво ще заприлича? На земен рай сущинский?
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС