Американците гласуват - Тръмп или Байдън

OFFNews 03 ноември 2020 в 05:18 3123 0

Снимка CC-BY-NC-4.0 Fotograf: Patrick Semansky

Заключителната фаза на президентските избори в САЩ е днес. 

Общо 230 милиона американци имат право да изберат дали републиканецът Доналд Тръмп да остане в Белия дом или да бъде сменен от демократа Джо Байдън, предава БТА.

Президентските избори в САЩ са непреки и са в един тур. Въпреки че отбелязват на бюлетината името на предпочитания от тях кандидат за президент, избирателите всъщност гласуват за 538 членове на електоралната комисия, които избират президента. За да спечели вота, един кандидат трябва да получи абсолютно мнозинство от гласовете на електорите, т. е. 270. Кандидатът, спечелил най-много гласове в даден щат, печели гласовете на всички местни електори. Само два щата правят изключение от правилото "победителят взима всичко" - Мейн и Небраска. 

Тази година се очаква много висока избирателна активност. Близо 100 милиона американци предпочетоха да пуснат бюлетината си по пощата или чрез друг предварителен метод, за да избегнат струпването на хора в разгара на пандемията. 

Освен за президент, американците гласуват и за подновяване на състава на Конгреса. Ще бъдат избрани 35 нови сенатори 100-местната горна камара. Подновен ще бъде целият състав на 435-членната долна камара на Конгреса.

Събраните и похарчени от предизборните щабове тази година суми са рекордни - 6,6 милиарда долара. 

Анализатори определят вота като най-важния за това поколение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови