Financial Times: България нанесе удар на Русия за „Южен поток“

OFFNews 10 юни 2014 в 11:01 7138 23

Южен поток

България нанася удар по Русия заради спирането на проекта „Южен поток“, пише авторитетното британско издание Financial Times.

Българският премиер замрази работата по тръбата, която щеше да осигури заобиколен път на руския газ до Европа. С проекта „Южен поток“ преносът на газ щеше да заобиколи Украйна, посочва изданието. Тръбата щеше да повиши натиска, който Русия оказва върху Киев, защото би позволила Москва да прекъсне доставките само за Украйна, без да жертва пазара си в цяла Европа, изтъква Financial Times.

Строежът на българската част от тръбата трябваше да започне този месец, припомня изданието. Премиерът Пламен Орешарски обаче заяви, че замразява проекта, докато не бъде постигнато съгласие с ЕК.

Брюксел отдавна гледа на проекта като на пречка в опитите на ЕС да осигури енергийната си независимост, коментира изданието. Миналата седмица ЕК започна разследване по проекта, което постави въпроси около прозрачността, с която са подписани договорите по „Южен поток“.

САЩ също изрази „тревоги“ около намерението на България да възложи строежа на тръбата на руската „Стройтрансгаз“, която е в черния списък на САЩ. Самият анонс на премиера Орешарски дойде, след като той се срещна с американска делегация, водена от сенатор Джон Маккейн.

„Политическият натиск е огромен. Не е учудващо, че решението бе взето след срещата с представителите на САЩ“, коментира за Financial Times дипломат от ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!