Фейсбук минава под надзора на ДАНС. ПП-ДБ предлагат закон за борба с дезинформацията

OFFNews 12 февруари 2024 в 17:13 5735 4

Кирил Петков, Христо Иванов, Калина Константинова

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Калина Константинова, Кирил Петков и Христо Иванов от ПП-ДБ

Промени в Закона за електронните съобщения, насочени към борбата с дезинформацията и т.нар. фабрики за тролове, предлагат от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Законопроектът на ПП-ДБ задължава, след решение на съда, доставчиците на обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги да спират достъпа до интернет страници, които предлагат съдържание в нарушение на закона и не предприемат мерки да отстранят нарушението.

Промените предвиждат още оперирането на много голяма онлайн платформа, която се използва от повече от 2 милиона български граждани, да получи статут на стратегическа за страната дейност по закона за ДАНС.

Заложени са и мерки срещу монетизирането на фалшиви новини от анонимни сайтове чрез показване на търговски съобщения (реклами), разпространението на заблуждаващи реклами на хранителни добавки чрез нерегламентирано използване на имената и лицата на известни личности, в т.ч. медицински лица, чрез рекламни мрежи. Ще се обърне внимание и на идентифициране на т.нар. "фабрики за тролове" и профили в социалните мрежи с фалшива идентичност. Въвежда се определение за "неавтентичен потребителски профил". 

От ПП-ДБ предлагат още да се предприемат мерки срещу т.нар. клъстери в социалните мрежи, които нарушават Изборния кодекс по време на избори или предизборна кампания.

В мотивите на законопроекта е посочено, че социалните мрежи, попадащи в категорията "много големи онлайн платформи", имат съществено влияние върху общественото мнение, като това подлежи на организирани злоупотреби чрез т.нар. "тролове", особено в периоди на предизборна кампания. Макар и да не е уточнено изрично в законопроекта, може да се заключи, че сред тези "много големи онлайн платформи" е Фейсбук.

Промените предвиждат, при спазване на ограниченията за прилагане на хармонизираното европейско право, в рамките на предизборна кампания, социалните мрежи, които представляват много големи онлайн платформи, използващи алгоритми за препоръчване на съдържание, да прилагат серия от технически мерки за ограничаване на фалшивите профили, действащи координирано.

Предвижда се и координаторът за цифровите услуги (КРС) да получава отчети за прилагането на мерките.

"Изборното законодателство е прерогатив на държавите членки, поради което допълнителните изисквания към много големите онлайн платформи не са в разрез с изискването за хармонизация, а защитата от координирано неавтентично поведение е най-важна именно за провеждането на честни избори", посочват вносителите.

Те допълват, че така предложената мярка за ограничаване на дезинформационните кампании не засяга свободата на изразяване, тъй като не е прицелена към самото съдържание на дезинформационните кампании, а към механизмите за тяхното провеждане.

Законопроектът е публикуван за предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

4

Buriata

18.02 2024 в 11:37

Няма вариант, в който ДБ да е в кабинета и той да не е лош. Вече се видя няколко пъти как обслужват само техни лични интереси, лидерите им как искат да забогатеят от властта и колко пъти се издъниха вече. Най-голямата грешка ще е пак да им се даде власт.

11920

3

Buriata

18.02 2024 в 11:32

Много забавно. Когато те бяха в опозиция и всичките им хора масово дезинформираха за действията на правителството и използваха Фейсбук като трибуна, за да разпространяват фалшива информация, подобни закони нямаше. Даже и не се искаха, защото щяха да бъдат репресия срещу свободното слово. Сега като им изкараха и техните кирливи ризи и веднага подскочиха.

585

2

Stoyancho

13.02 2024 в 14:30

И това няма да трае за много дълго...щом ДБ предлагат

4038

1

Moirae

13.02 2024 в 00:19

СЕМ.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика