Европейският парламент събра Станишев и Бареков

Симона Костадинова 03 юли 2014 в 16:52 4756 7

Снимка Архив

Лидерът на БСП Сергей Станишев и този на ББЦ Николай Бареков ще бъдат част от една и съща комисия в новия Европейски парламент. Те ще членуват в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

В комисията има и трети български представител - Владимир Уручев от ГЕРБ (ЕНП).

17-те български евродепутати ще участват в 10 от общо 20-те комисии в ЕП. Най-много представители ще имаме в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, в Комисията по култура и образование и в Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Във всяка една от тях ще участват по трима евродепутати.

Илияна Йотова от БСП (Алианс на социалистите и демократите), Мария Габриел от ГЕРБ (ЕНП) и Филиз Хюсменова от ДПС (АЛДЕ) са българските представители в Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

„Любимец 15” Момчил Неков от БСП (Алианс на социалистите и демократите) ще бъде част от Комисията по култура и образование. В нея участват още зам.-председателят на ДСБ Светослав Малинов (ЕНП) и Ангел Джамбазки от ВМРО (групата на консерваторите).

Бившият председател на Народното събрание Георги Пирински от БСП (Алианс на социалистите и демократите) ще е единствения български член на Комисията по бюджетен контрол. Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев от ГЕРБ (ЕНП) ще стане част от Комисията по регионално развитие заедно с Искра Михайлова от ДПС (АЛДЕ), която се очаква да стане председател на комисията в понеделник. 

Във външната комисия на Европейския парламент пък ще работят заедно Андрей Ковачев от ГЕРБ (ЕНП) и Илхан Кючук от ДПС (АЛДЕ). Ковачев ще вземе участие в още една комисия - тази за правата на човека. Той бе избран и за член на Бюрото на Европейския парламент като квестор. Досега български евродепутат не е заемал толкова висока позиция в ръководството на Европарламента. Ковачев бе номиниран от Групата на ЕНП с най-голям брой гласове за тази позиция и след това избран с тайно гласуване от членовете на Европейския парламент

Неджми Али от ДПС (АЛДЕ) ще стане част от Комисия по бюджетите, а Ева Паунова от ГЕРБ (ЕНП) - от Комисия по вътрешния пазар и защита на потребителите. Емил Радев от ГЕРБ пък ще е единствен представител на България в Комисия по правни въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови