Ева Майдел: 8 пъти за 8 месеца говорих с Фейсбук за модерацията на български

OFFNews 09 февруари 2023 в 08:59 4608 3

Ева Майдел

Снимка evamaydell.eu

Ева Майдел

Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) обяви, че е провела осма среща за осем месеца с представители на фейсбук за модерацията на български език.

Тя е представила множество примери за премахнато съдържание, както и за постове, които не са премахнати, a представляват проблемно съдържание - и дава пример с коментар на Петър Волгин за народния съд.

Според евродепутата от Фейсбук не виждат проблем с руската пропаганда у нас, а отговорите им са били незадоволителни. 

Ето какво написа Майдел по този повод:

През последните месеци изпращаме примери за неефективната им модерация на български език. Днес заедно с модератор анализираха пред мен много от изпратените от мен примери за блокирани акаунти или за съдържание, което необяснимо как остава онлайн (например статуса на Волгин за народния съд).

Обясненията им не бяха удовлетворителни. Интерпретацията на техните Стандарти на общността е доста праволинейна и без всякакъв контекст – национален, геополитически. Според представените от тях данни излиза, че в България няма проблем с руската пропаганда, на което категорично възразих.

Ще продължа да настоявам и илюстрирам с примери, че качеството на модерацията им не отговаря на обществената им отговорност и политическия залог на времената, в които живеем.

Все пак успях да ги убедя, че е нужно повече прозрачност сред българската общественост за това кои фактори и как влияят на решенията дали дадено съдържание да бъде модерирано. Предложих им решение, очаквам развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

3

Ivan Terziysky

09.02 2023 в 10:59

Писа се, че модераторите за Балканите са под шапката на Москва. Така ФБ районирали модерацията. А ЗАЩО?!?!?! Трябват дружни усилия, за да се промени нещо във ФБ в това отношение. Ясно е, че маzква има пръст, но ние не трябва да се примиряваме. Трябва да се тропа по масата, трябва да се ескалират протестите пред Брюксел, пред нашите партньори...

22548

2

dolivo

09.02 2023 в 10:20

Може и още да чака

Щото е от една партия

Политическите филтри на големите технологични компании работят така: парламент + правителство повдигат въпроса, с краен срок след който се блокира услугата за страната.

Иначе не работи

Кака ви Ева колкото ще да грачи, освен това не е прави и по параграф свобода на словото, колкото и да недолюбвам Волгин и аз.

Еднопартийка да лобира колкото иска, но докато не си седнат с колегите си на гъза и направят правителство, няма да има и ефекта , който тя търси

1930

1

Муню

09.02 2023 в 09:43

Защо ли нещо куца?
8 месеца?