ЕП ще настоява за повишена защита от злоупотреби на новия европейски бюджет

Предлага се въвеждане на общоевропейска система за откриване на крайните получатели на средства от ЕС

OFFNews 11 февруари 2022 в 12:10 950 0

Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент одобри чернова на резолюция, в която се призовава за повишен надзор над изразходването на бюджета на ЕС и за защита на средствата от олигарси. Предвижда се ЕП да гласува резолюцията в края на март, се отбелязва в съобщение на парламентарната комисия.

В предварителния текст се посочва, че в ЕС съществуват мащабни олигархични организации, в които присъстват политици и представители на правителства. Дадени са примери за съмнения за злоупотреби в Унгария и Чехия, като са посочени имената на унгарския премиер Виктор Орбан и на бившия премиер на Чехия Андрей Бабиш.

В черновата е записано, че са установени нередности с изплащането на земеделските средства в България, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния, предаде БТА.

Отчита се, че институциите на ЕС не могат да следят изцяло изразходването на европейските средства заради липса на сътрудничество от страна на националните власти. Предлага се въвеждане на общоевропейска система за откриване на крайните получатели на средства от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови