ЕНП се опита да заглуши Гешев в Страсбург. Главният прокурор все пак ще говори (обновена)

OFFNews 13 юни 2023 в 10:16 14884 7

Снимка Архив

Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, се опита да отмени изслушването на главния прокурор пред комисията LIBE в Страсбург, съобщават от офиса на евродепутата от Алианса на социалистите и демократите Елена Йончева.

Основанието за това, според ЕНП, е фактът, че Висшият съдебен съвет взе вчера решение за освобождаването му.

Иван Гешев напусна вчера заседанието на ВСС и замина за Страсбург за среща с ЛИБЕ. Заедно с него си тръгна и защиткитът му Радостина Томова. Час и половина по-късно бе направен опит да бъде прегласувано решението, но не събра подкрепа от членовете на ВС

"Искането ще бъде обсъдено в близките минути. Както знаете, Конституцията на Република България казва, че "Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение", съобщиха оттам минути след 10 ч.  

Докато президентът не вземе решение, Иван Гешев е все още главен прокурор на Република България, пишат още от офиса на Йончева.

Заседанието на Мониторинговата група започна в 10 ч. българско време. След 10-минутно обсъждане дали да бъде изслушване главният прокурор все пак влезе в залата и ще говори. 

„Има внесено искане изслушването да бъде анулирано. Участниците ще решат в началото на закрито заседание. Искането е внесено от няколко групи с оглед на случилото се във Висшия съдебен съвет“, каза по-рано Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ, който е и зам.-председател на ЛИБЕ.

По думите му тези процеси не подпомагат добрия имидж на България и кандидатурата ни за Шенген. Румънците действат и то самостоятелно.

От пресцентъра на прокуратурата в понеделник съобщиха, че в Европейския парламент Иван Гешев ще представи постигнатия от българската прокуратура "напредък при разследване на случаи на корупцията по „високите етажи“ на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група - т.нар. дела Барселонагейт и Златните кюлчета".

В крайна сметка главният прокурор говори в подкомисията, но само около 15 минути

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

7

StinkingSonOf

13.06 2023 в 14:48

Макактака? Нали на предното изслушване те бяха най-големите поддръжници?

345

6

Джендо Джедев

13.06 2023 в 13:05

Дамносания,

Ма ние така ли мислим? Ти да видиш! :D

345

4

Джендо Джедев

13.06 2023 в 12:01

Дамносания,

То и аз се чудя как може да отвориш война, за да има мир, ама ей го на - "братушките" ти го сътвориха и това чудо! Та вече нищо не ме учудва!

А ти кой викаш, че бил станал защитник на Баце, я раздуй! ;)

723

1

user4eto

13.06 2023 в 10:27

Тая комунистка пак се изказа.
Всички искат да изслушат каскета, та да види и чуе цяла Европа, що за "професионалист" е и колко работа е "свършил".
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки