Quantcast

"Екзакта": Подкрепата за задължителния вот расте

ОFFNews Последна промяна на 11 юни 2014 в 09:35 3403 6

Лидия Йорданова
Лидия Йорданова

Расте подкрепата сред българите за задължителното гласуване, отчете социологът и бивш директор на закрития вече НЦИОМ Лидия Йорданова.

"Масовите представи за честни избори рухват под тежестта на контролирания вот. В масовото съзнание се прокрадва идеята за задължителния вот като решение на контролирания вот. Регистрираме постоянен ръст на подкрепа за задължителното гласуване", посочи Йорданова пред БНР.

"Екзакта рисърч груп" отчита, че задължителното гласуване е най-неприемливо за т.нар. елитни обществени прослойки – хората с висше образование, в които усещането за нарушаване на демократичните им права е особено силно. В момента тези хора смятат, че това е недопустим компромис, който ограничава правата им в преломен политически момент, когато се преструктурира политическото пространство, обясни социологът

Най-добре идеята за задължително гласуване се приема от привържениците на ГЕРБ, над средната е подкрепата и сред гласуващите за БСП. Привържениците на ДПС и "Атака" се отнасят отрицателно към идеята.

Според Лидия Йорданова разговорът трябва да върви паралелно и с електронното гласуване, което да може реално да се упражнява.

Изборите едва ли ще са през юли, прогнозира тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2014 в 17:21

//LudLustrator не гласувате щото сте ТЪПАЦИ!//

Ебе не доклатен катил, нали 70г. са все еди и същи маймунски фамилии произведени в човеци от блядовете.

И цървулските комундели вече не гласуват, та борбата е само за циганята и то не че е важно как гласуват а да има масовост за узаконяване на безаконието.
---------
Апропо, ти шебек от кои си, от дренките или от тиквите -> аба на всичките да ви Го!!!

11.06 2014 в 15:28

LudLustrator не гласувате щото сте ТЪПАЦИ! Да ви еба майката и еничарите дето оставяте сополивите мангали да ни избират шефа! Родоотстъпници прости!

11.06 2014 в 14:52

Да ебем и дебелио гъз, ако има подкрепа задължителното гласуван просто хората щяха да гласуват.

Нали не гласуват 70%, кой тогава ще реши чрез референдум да задължи не гласуващите???

11.06 2014 в 14:46

1. Задължително гласуване - ДА
2. 50/50 - пропрционално/мажоритарно - ДА
3. Електронно(влизаш в кабинката, пред теб монитор и ... четеш-избираш-натискаш, четеш-избираш-натискаш ... и ето законен образователен ценз) - ДА
4. Преференция и при пропорционалното(за партии) гласуване. Избирам партия1, партия2 и партия3. Ако партия1 не мине бариерата гласът ми отива за партия2 и ...т.н. Ако и 3-те партии не влизат тогава нека се разпределя пропорционално за влезлите в парламента. ДА

11.06 2014 в 11:19

Полковник, равни-и-и-с, мирно! Стойко за шапки, тази госпожа Йорданова е едната от двете (с Боряна Димитрова от Алфа рисърч), която даваше смислени прогнози за евроизборите. Злобата ти е необяснима...

11.06 2014 в 11:14

ако го направят задължително, ще гласувам за ДПС. От 25 години не бях гласувал, но ще си спомня как ставаше.