"Екзакта": Подкрепата за задължителния вот расте

ОFFNews 11 юни 2014 в 09:35 3981 6

Лидия Йорданова
Лидия Йорданова

Расте подкрепата сред българите за задължителното гласуване, отчете социологът и бивш директор на закрития вече НЦИОМ Лидия Йорданова.

"Масовите представи за честни избори рухват под тежестта на контролирания вот. В масовото съзнание се прокрадва идеята за задължителния вот като решение на контролирания вот. Регистрираме постоянен ръст на подкрепа за задължителното гласуване", посочи Йорданова пред БНР.

"Екзакта рисърч груп" отчита, че задължителното гласуване е най-неприемливо за т.нар. елитни обществени прослойки – хората с висше образование, в които усещането за нарушаване на демократичните им права е особено силно. В момента тези хора смятат, че това е недопустим компромис, който ограничава правата им в преломен политически момент, когато се преструктурира политическото пространство, обясни социологът

Най-добре идеята за задължително гласуване се приема от привържениците на ГЕРБ, над средната е подкрепата и сред гласуващите за БСП. Привържениците на ДПС и "Атака" се отнасят отрицателно към идеята.

Според Лидия Йорданова разговорът трябва да върви паралелно и с електронното гласуване, което да може реално да се упражнява.

Изборите едва ли ще са през юли, прогнозира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови