БСП против проучвания за въглищен газ в Добруджа

Ивайло Анев 03 септември 2014 в 13:41 2131 13

Снимка Ивайло Анев

Водачи на БСП листи скочиха срещу разрешението на МОСВ за проучване и търсене на въглищен газ в Добруджа.

След като стана ясно, че има разрешение, подписано от служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова, в което тя дава съгласие за проучвания за въглищен газ в блок "1-1 Вранино", много граждани стартираха организирането на протести.

Водачът на листата на БСП в град Велико Търново Антон Кутев посочи, че за да се правят такива проучвания, е необходима информационна кампания и референдум на населението на региона.

От левицата са категорични, че сондажи на дълбочина 10 000 метра поставят под сериозен риск природата в района.

Чувствителността на общността е висока по тези проекти, има мораториум от НС за такива дейности. Въпреки това има разрешение и то е немотивирано, противозаконно. Това решение поставя под риск природата в страната ни, разрешава над 10 хиляди метра дълбочина на сондажите. С тези думи възмущението си от решението на МОСВ изразиха и лидерите на листите във Враца Георги Божинов и в Хасково Чавдар Георгиев.

Според социалистите става дума или за недоразумение, или за незнание, или за много компетентно преследване на икономически интереси. „Третото е най-вероятно - кандидатства се за добре проучена голяма площ, плаща се сравнително ниска цена, договаря се за два пъти по пет години при пълното съзнание, че по сегашния закон не може да се извърви пътя от проучване до търговско откритие под 35-годишен период" - това сочи сценарият на хасковския водач.

Стана ясно още, че социалистите ще подкрепят протестите срещу проучванията за нефт и газ в региона, но няма да участват в тях, за да не бъде разтълкувано това им действие като опит да използват недоволството предизборно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!