Екатерина Захариева заминава за Брюксел за първия съвет по "Външни работи"

OFFNews 24 януари 2021 в 16:15 1745 0

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Брюксел, където на 25 януари ще се състои първото за тази година заседание на Съвета "Външни работи".

В контекста на целите на ЕС за водеща роля в глобален мащаб в борбата с климатичните промени европейските външни министри ще обсъдят подготовката на Конференцията по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (СОР26) в Глазгоу през ноември тази година.

Министрите ще приветстват връщането на САЩ към Парижкото споразумение по климата и ще приемат заключения по темата за климатичната и енергийна дипломация.

В рамките на СВнР е предвиден и видеоконферентен разговор с министъра на външните работи на Япония Тошимицу Мотеги за сътрудничеството между ЕС и Япония в региона на Индийския и Тихия океан. Тема на Съвета е и сътрудничеството след Брекзит с Великобритания в областта на външната политика и сигурността.

Сред актуалните въпроси са арестът на руския опозиционен политик Алексей Навални и Стратегията на ЕС за споделяне на ваксини срещу COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews