Екатерина Захариева ще участва в V-та среща на външните министри ЕС-ЛАД

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2019 в 18:12 1214 0

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва на 4 февруари в Брюксел в V-та среща на външните министри Европейски съюз-Лига на арабските държави.

Целта на срещата е да бъде направен преглед на отношенията между страните от ЕС и ЛАД и да бъдат обсъдени общи усилия за решаване на регионални въпроси от взаимен интерес. Във фокуса на разговорите ще бъде включително политическото сътрудничество в контекста на Близкоизточния мирен процес и ситуацията в Сирия. Министрите ще обсъдят и подготовката на предстоящата Първа среща на високо равнище ЕС-ЛАД, която ще се състои на 24-25 февруари в Египет.

Петата среща на външните министри ЕС-ЛАД ще бъде съпредседателствана от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и от генералния секретар на ЛАД Ахмед Абул Гейт.

Създадена на 22 март 1945 г., ЛАД е една от най-старите регионални политически организации в света. Последната, Четвърта министерска среща ЕС-ЛАД се състоя на 20 декември 2016 г. в Кайро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови