ЕК ще проверява България как харчи парите от ЕС

OFFNews 11 май 2022 в 22:00 1419 0

Сградата на ЕК

Снимка Архив

Европейската комисия ще проверява България как харчи парите от ЕС

Европейската комисия ще направи две проверки в България до края на годината, свързани с управлението на средствата от ЕС и случаи на съмнения за конфликт на интереси.

Това съобщи представител на дирекция "Регионално и градско развитие" на ЕК, който участва в днешното заседание на комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол.

На заседанието беше обсъдена чернова на доклада от посещението на 11-13 април на евродепутати от парламентарната комисия в нашата страна. Очаква се в следващите две седмици евродепутатите да предложат изменения в текста, предаде БТА.

От името на евродепутата Томаш Здеховски от Европейската народна партия (ЕНП) бе представено становище, че засега докладът съдържа чувствителни данни, които могат да станат причина за пречки при бъдещи сходни проверки. По неговите думи, ако докладът запази различията спрямо другите подобни документи, съставяни досега, това може да даде повод за обвинения в различно отношение към отделните страни в ЕС.

Евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП) коментира, че за първи път в своята работа в комисията вижда в доклад подробно описани разговори. "Особено ме изненадват многото посочени имена на политици, включително по повод задържането на бившия премиер Бойко Борисов", поясни той.

Цветелина Пенкова от групата "Социалисти и демократи" подкрепи Новаков за това, че на срещите в България е имало откритост. Според нея не е нередно докладът да съдържа имената на участниците в срещите. По нейните думи наблюденията на евродепутатите са, че се потвърждават някои от установените от ЕК и ОЛАФ слабости при управлението на средствата от ЕС у нас.

София инт Велд (Обнови Европа) каза, че в доклада няма нищо учудващо. По нейните думи изходът от посещението е положителен, защото показва, че има много проблеми, но и много действия за тяхното преодоляване.

Йоаким Кус (Идентичност и демокрация) отбеляза, че в България има над 40 проверяващи служби, но няма резултати. Според него е възможно да има трудности в приложението на правилата и затова да не се вижда напредък. "Може би липсва политическа воля, възможно е това да се промени. Не съм голям оптимист и мисля, че след три години главният прокурор още ще бъде същият и няма да има големи промени", заяви той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II